Hopp til hovedinnhold


Ambulanser med forhjulsdrift blir andrevalg

Når snøen for alvor laver ned over Kristiansand er det kun ni år gamle «Sleipner» som karer seg fram til innesnødde pasienter.

Når snøen for alvor laver ned over Kristiansand er det kun ni år gamle «Sleipner» som karer seg fram til innesnødde pasienter, skriver Fædrelandsvennen.

KRISTIANSAND: - Vi har to reservebiler i Kristiansand hvorav den ene er utrustet med firehjulsdrift. Når det blir et føre som det vi har nå, kjører vi med denne som førstebil, altså utrykningsbil, sier leder av ambulansestasjonen i Kristiansand, Reidar Engedal, til fvn.no. Stasjonslederen sikter til utrykingskjøretøyet med det treffende navnet «Sleipner». Bilen ble satt i drift i 2001, men er siden blitt pensjonert.

Trøbbel
Det store snøfallet over Agder skaper trøbbel for trafikanter i landsdelen. Det inkluderer også ambulansepersonell som sliter med å ta seg fram med de gule kjøretøyene når snøen laver ned som verst.

- Hvorfor er det ikke firehjulsdrift på de nye bilene?

- I Kristiansand er vi ikke veldig plaget av mye snø, og dermed holder det stort sett med forhjulsdrift. Men når været er slik som nå, ønsker vi å være på den sikre siden. Da kjører vi bil med firehjulsdrift. Kanskje vi bestiller firehjulstrekkere neste gang, sier Engedal.

Opplæringskjøretøy i førsteledd
Stasjonslederen hevder de ennå ikke har opplevd å ikke komme fram så langt i vinter.

- Nei, jeg har ikke mottatt noen meldinger om situasjoner hvor framkommelighet har betydd en rolle. Men man må kjøre mer forsiktig, og i noen tilfeller gå litt lenger enn man ellers gjør for å nå pasientene, sier Engedal.

I tillegg til «Sleipner» har ambulansetjenesten i Kristiansand også en Volkswagen Tiguan personbil med firehjulsdrift som er utrustet med nødvendig medisinsk utstyr.

- Denne benyttes i hovedsak som opplæringskjøretøy, men når det snør som verst, kan denne brukes som førsteledd for å komme raskt fram til pasienten. Slik jobbet vi under det kraftige snøfallet i 2007, minnes Engedal.

- Knallgode sjåfører
Også i Arendal har ambulansefolkene måtte finne fram en gammel traver.

- Det er klart at vi har utfordringer om dagen. Men det går jo. Vi har funnet frem ambulansen fra 2000 og bruker den som førstebil når det trengs. Det er ikke ofte vi kjører oss fast. Løsningen blir å planlegge kjøringen. Så går det bra. Dessuten er vi knallgode til å kjøre, sier ambulansesjåfør Roar Haukeland til Agderposten.

Les hele saken i Fædrelandsvennen: De gule ambulansene sliter i snøværet