Hopp til hovedinnhold
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse.
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Ambulansearbeiderens dag. Gratulerer!

21. september feirer vi ambulansearbeiderens dag.

2020 har så langt vært et spesielt år.

2020 har vist til fulle både hvor viktig et godt helsevesen er, og hvor sårbart ting kan være – om ikke utstyret og beredskapen har tatt høyde for uforutsette og langvarige «unntakstilstander», som covid-19-pandemien faktisk er.

Året har vist at ambulansepersonell og annet helsepersonell fortjener mer enn applaus – man fortjener god lønn, turnuser som er til å leve med, gode ambulanser og oppdatert utstyr.

Man fortjener stasjoner hvor man kan skille mellom ren og uren sone, nok arbeidsklær til at man ikke trenger å være redd for å smitte seg selv og andre, og vaskemaskiner som faktisk er gode nok til å kunne vaske vekk potensiell smitte.

Man fortjener ledere som forstår den hverdagen man jobber i.

Norge har 525 bilambulanser, ifølge Statistisk sentralbyrå (2019), på cirka 300 ambulansestasjoner. Her er ambulansepersonell på vakt 365 dager i året 24/7 for å trå til når folk blir alvorlig syke eller skadde.

Her rykkes det ut på oppdrag hvor man må gjenkjenne og behandle akutte tilstander fra fødsel til død – og alt imellom – med avansert medisinsk utstyr og potente medisiner, med nennsomme hender.

Man skal ha praktiske ferdigheter i alt fra samband til utrykningskjøring, sterk rygg, og kanskje aller mest: Gode menneskelige og sosiale egenskaper.

Ambulansepersonell fortjener stor respekt for å håndtere en utrolig mangfoldig arbeidshverdag.

Gratulerer fra Ambulanseforum til alle dere som jobber i et tøft og givende yrke!