Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeider jobbet med svineinfluensa

Ambulansearbeiderens datter var influensasyk, og selv følte han seg ikke så bra, men dro på jobb likevel. Han rakk å kjøre tre pasienter før han ble sendt hjem. Nå skal man se på om det er et arbeidsmiljølovbrudd.

Ambulansearbeiderens datter var influensasyk, og selv følte han seg ikke så bra, men dro på jobb likevel. Han rakk å kjøre tre pasienter før han ble sendt hjem. Nå skal man se på om det er et arbeidsmiljølovbrudd.

Les hele saken på Ambulansforum: Ambulanspersonal jobbade vidare trots sjukdom

Les også blogg på Samverkan 112: Jobba när man är förkyld

- Dette er svært uheldig, sier virksomhetssjef for ambulansetjenesten i Sörmland, Birgitta Barkne-Nilsson, til svenske Expressen. 

Ambulansearbeiderens datter fikk svineinfluensa og noen dager senere begynte han selv å følge seg dårlig. Likevel fortsatte han vakten i Sörmland. På slutten av døgnvakten hadde han høy feber og kontaktet sjefen. 

- Det er svært uheldig at han jobbet når han var syk. Med den informasjonen som har gått ut om dette så burde han ikke jobbet, sier  Barkne-Nilsson. 

Da det ble kjent at mannens datter hadde vært influensasyk og at han hadde samme symptomer ble han umiddelbart tatt ut av tjenesten. 

- Det første jeg gjorde var å kartlegge alle han hadde hatt kontakt med, sier Barkne-Nilsson. 
I løpet av skiftet hadde han blant annet kjørt tre pasienter. Men ingen av dem har blitt informert om smitterisikoen i etterkant. 

- Vi har kommet fram til at det var en veldig lav smitterisiko. Han har bare transportert pasientene, og ingen av dem var alvorlig syke, sier Ann-Charlott Lindholm, smittevernslege i fylket Sörmland. 

Ambulansearbeideren hadde ingen hoste, men feber, hvilket minsker risikoen for smitte. 
- Han var pigg om morgenen og tenkte at han sikkert kunne jobbe ferdig, sier Ann-Charlott Lindholm. 

Ingen av kollegene eller øvrig helsepersonell i hans nærhet har vist tegn til å være smittet. Men inkubasjonstiden er en uke. 

Kollegaen som han jobbet sammen med har fått Tamiflu. 

Det skal utredes om hendelsen er et arbeidsmiljøbrudd. 

- Vi har ikke diskutert det, men det kommer vi til å gjøre, sier Barkne-Nilsson.