Hopp til hovedinnhold
Bergen. Kilde: Wikimedia Commons


Ambulansepersonell ble truet: – Han ropte at han skulle drepe alle sammen

Da mannen så ambulansefolkene, grep han en saks og gikk til angrep. Ambulansepersonellet etterlyser stikksikre vester, men ledelsen nekter, skriver Bergensavisen.

De tre ansatte som bemannet Helse Bergens psykiatriambulanse fikk seg en en solid støkk tirsdag formiddag. Ambulansefolkene var utkalt til et oppdrag på LAR-senteret i Håsteins gate på Laksevåg. De skulle hjelpe til da en mann i 20-årene fikk forkynt et vedtak om at han skulle innlegges.

Mannen var særdeles lite begeistret for vedtaket. Og da han så ambulansefolkene i døråpningen, tok han frem en saks han hadde i lommen, og gikk til angrep.

AVVÆPNET HAM

– Mannen var truende. Vi sendte ut en patrulje, men i mellomtiden fikk ambulansefolkene kontroll på ham, sier Erik Gjesdal, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Jarle Johannessen var en av de tre ambulansefolkene.

– Mannen dro opp en spiss saks og begynte å stikke ut i luften. Han ropte at han skulle drepe alle sammen, forteller Johannessen.

– Men vi fikk jo overmannet karen. Han kom ut i gangen, og der var han uoppmerksom et øyeblikk. Da fikk vi låst ham opp etter veggen og fravristet ham saksen.

– DRAMATISK

Johannessen sier at mannen var rolig etter dette, og at han ble med i ambulansen.

– Men det var en truende og dramatisk situasjon, både for oss og damene som var på kontoret. Noen kunne fått saksen i seg, eller det kunne blitt en gisselsituasjon, sier Johannessen.

ENDRER IKKE LEDELSENS HOLDNING

Nå etterlyser han – igjen – stikksikre vernevester til ambulansepersonell som føler seg utrygge på jobb. Men Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon, er avvisende:

– Dette har vært grundig utredet tidligere, sier Brattebø, og viser til et utvalg som for et drøyt år siden tok for seg behovet for beskyttelsesvester i ambulansetjenesten i Helse Bergen.

Ledelsen konkluderte da med at ja til beskyttelsesvester kunne føre til at ambulansepersonell risikerer mer og går tettere inn i situasjoner enn de egentlig burde. Ifølge Brattebø er det også bare rundt halvparten av de ansatte som sier de ønsker vester.

Les mer om saken hos Bergensavisen