Medieklipp

Illustrasjon bom. Wikimedia Commons

Ambulansen snudde ved bom da Alfred (47) skulle få hjelp.

Grunnen: Det kostet penger å passere bommen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble irritert og fortvilt, sier Alfred Olsen. – Ambulansene har ikke tilgjengelige betalingsmidler, svarer St. Olavs hospital tilNidaros (krever innlogging).

Tirsdag 15. september følte Alfred Olsen (47) seg veldig dårlig da han befant seg på bostedet på Storbuan, nærmere 13 kilometer fra Løkken Verk.

Han sier at han følte seg dårlig, og sier at han både besvimt og kastet opp flere ganger denne kvelden.

Noen dager tidligere hadde han blitt operert.

– Jeg ble redd og tilkalte ambulansen, sier Olsen til Nidaros.

Ringte 113

Like før klokka ett på natta ringer Olsen nødtelefonen. Det en viser gjengivelse av loggen til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) som Nidaros har fått tilgang til. Alfred Olsen har fritatt St. Olavs hospital for taushetsplikten i denne saken.

St. Olavs hospital opplyser at også har gått gjennom lydloggfiler fra samtalene mellom Olsen og legevaktsentralen for Orkland, dialog mellom AMK og legevaktsentralen og dokumentasjon i legevaktsentralens journalsystem. Her mener de at det ikke framkommer nye opplysninger utover det som går fram av AMKs logg.

I telefonsamtalen mellom AMK og Olsen avklares det at det ikke er akutt nød. Olsen henvises til den kommunale legevakt-telefonen.

Legevakta bestiller ambulanseoppdrag for at Alfred skal komme dit fra hjemmet.

Dette oppdraget ble gitt gul respons, som er basert på symptomene som innringer rapporterer, ifølge Kjetil Karlsen, klinikksjef ved Klinikk for akutt- og mottaksmedisin.

AMK varsler ambulansen som befinner seg på Orkdal sykehus. Klokken 01.21 rykker ambulansen ut, viser St. Olavs Hospitals logg.

Bor på landet

Veien som fører til hjem til Olsen er regulert av en elektronisk bom med betalingsløsning. De fleste bilene som skal passere bommen må betale en sum med betalingskort, men noen fastboende har bombrikker. Det er 3,5 kilometer fra hjemmet hans og ned til bommen.

Like før klokken to på natta melder ambulansen til AMK at de ikke får opp den elektriske bommen som sperrer av veien til hentestedet.

Normalt bruker elektroniske bommer å være lagt inn i kartsystemet i ambulansene slik at ambulansetjenesten kan åpne bommen elektronisk, opplyser St. Olav til Nidaros.

Skal vanlige folk passere bommen, må de betale 50 kroner.

Gjorde flere forsøk på å få bommen åpnet

Da ambulansen ikke kommer seg forbi bommen, foregår det samtaler mellom AMK og legevaktsentralen i forsøk på å finne ut hvordan bommen åpnes.

Samtidig blir Olsen oppringt av legevaktsentralen. Den tekniske vakten som står oppført på bommen, blir også forsøkt kontaktet, men telefonsvareren sier at åpningstidene er mellom klokken 8 og 22, ifølge St. Olavs hospital.

Nidaros har også forsøkt å ringe nummeret som oppgis på bommen etter klokken 22, og fikk da lignende beskjed.

Det blir også forsøkt å kontakte andre nummer til aktuelle personer som kan bistå med å åpne bommen. Det ble også vurdert å kontakte brannvesenet fordi de ofte har nøkler og kjennskap til bommer.

På dette tidspunktet ble det imidlertid vurdert i dialog mellom AMK og legevakten at de i fellesskap var enige om at det ikke var behov for dette.

Kansellerte oppdraget

I loggen fra St. Olavs hospital står følgende:

«Kl 02:13: Legevakten har snakket på nytt med pasienten og melder tilbake til AMK at pasienten ikke ønsker å kontakte noen andre på stedet for å få hjelpe til å åpne bommen. Ifølge LV-operatør har han i den anledning sagt at han ikke ønsker hjelp. Konklusjon fra rekvirert (LV-sentralen) er at oppdraget kanselleres.»

– Jeg ble frustrert. Jeg har en kropp som ikke fungerer som andre sin, og jeg følte meg dårlig. De ba meg om å gå ned til bommen, men jeg sa at det er tre og en halv kilometer unna. Det har jeg ikke sjanse til. Det var midt på natten og jeg går med krykker, sier han til Nidaros.

Olsen forteller at han ikke ønsket å kontakte andre på stedet for å få hjelp til å åpne bommen, fordi han ikke visste noe om hvem som styrer bommen.

– Til slutt sa jeg at hvis det skulle være så vanskelig så kunne de bare snu. Jeg ble irritert og fortvilt. Jeg kunne ikke gå tre og en halv kilometer i stapp-mørket, sier han.

– Jeg ble forbannet. Derfor sa jeg at de bare skulle gi faen.

Olsen forteller at han gjennom natta skal ha fortsatt å kaste opp og svime av - altså etter ambulansen snudde. Neste dag ble han kjørt til legen av en bekjent.

– Legen sa at jeg burde ta det rolig, se an formen og at jeg burde oppholde meg et sted nærmere legen, sier Olsen.

Han har derfor de siste ti dagene bodd hos en bekjent på Heimdal.

– Kunne vippse

Det Olsen reagerer mest på er hvorfor ambulansen ikke bare betalte summen for å slippe inn.

– Jeg sa til legevakten at jeg kunne vippse de, sier han.

Flere av de andre naboene i området blitt skremt av hendelsen. Olsen bor på Storbuan Økosamfunn. Der bor det fire andre familier, Olsen selv og Elisabeth Østgaard, totalt 15 personer.

– Vi som bor her reagerte sterkt da vi fikk høre om dette. Vi lurte på om ambulansepersonellet hadde gjort en ny medisinsk vurdering, og derfor valgte å snu. Dette er vanskelig for oss å vite noe om, sier hun.

Les hele saken hos Nidaros (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS