Aktuelt

Ambulansen rykker ut flere hundre ganger til én person. – Folk i bygda rister på hodet

Bekymringsmeldingen kom i 2016, men problemet er fortsatt ikke løst.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagbladet.

I over to år har ambulansepersonell rykket ut flere hundre ganger på grunn av det som synes å være falske telefoner fra én enkelt person i en kommune i Rogaland.

Ifølge Agder Flekkefjord Tidende har ambulansene fra Flekkefjord og Sirdal hatt flere hundre unødvendige utrykninger grunnet telefonene til AMK-sentralen.

NRK meldte i 2017 at personen ringte nødnummeret til akuttmedisinsk sentral på Sørlandet 290 ganger i 2016. Ambulansen rykket ut 287 ganger fra Flekkefjord, Sirdal og andre sørlandskommuner.

Ifølge NRK sendte Sørlandet sykehus bekymringsmelding til Fylkesmannen i Rogaland i 2016.

Over halvveis inn i 2018 er problemet fortsatt ikke løst.

Verken Sørlandet sykehus, kommunen eller distriktspsykiatrisk senter har klart å ordne opp i problemet som påvirker ambulanseberedskapen for befolkningen i Flekkefjord og Sirdal.

Ifølge konstituert rådmann og brannsjef i kommunen, John Skåland, observeres ambulansen titt og ofte med blålys grunnet telefonoppringningene. Han forteller Dagbladet at folk i kommunen er oppgitt.

Frustrert

– Det er en vanskelig sak, sier han.

Skåland forteller at han er en av flere i kommunen som er frustrert over situasjonen. Som brannsjef i kommunen har han, siden ambulansetjenesten ble nedlagt for noen år siden, vært en av seks personer i Lund brannvesen som har rykket ut som «first responder» til hjertestans, store blødninger og andre akutte hendelser.

I forbindelse med at ambulansetjenesten ble lagt ned, fikk brannvesenet i Lund en egen opplæring for å kunne ta seg av denne typen akutte situasjoner i første omgang.

I fjor høst sendte Skåland brev til fylkeslegen hvor han tilbød seg å rykke ut gratis når vedkommende ringte AMK. Han fikk nei fra fylkeslegen.

Hallvard Kile, seniorrådgiver hos Fylkeslegen i Aust- og Vest-Agder, opplyste til NRK i 2017 at personen beskriver symptomer som helsepersonellet må ta på alvor. Derfor må ambulansen rykke ut.

– Det er nok få ganger pasienten har virkelig behov for ambulansen, uttalte Kile til NRK.

Krevende

Ifølge Per Engstrand, fagdirektør ved Sørlandet sykehus, er det klar vilje hos sykehus og kommune til å finne en god løsning.

Engstrand svarer ikke direkte på spørsmål om hvorfor aktørene ikke har klart å finne noen løsning på problemet etter over to år.

Les mer om saken hos Dagbladet

Powered by Labrador CMS