Hopp til hovedinnhold
Dansk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Alf van Beem, Wikimedia
Dansk ambulanse. Illustrasjonsfoto: Alf van Beem, Wikimedia Commons


Ambulansen kommer fram på åtte minutter – ventetiden er den korteste på fem år

Den gjennomsnittlige tiden det går fra et 1-1-2-opkall til ambulansen er framme, falt til under åtte minutter i fjor.

DANMARK: Tiden fra nødsentralen mottar et 1-1-2-opkall til ambulansen er framme ble nok en gang redusert i fjor, ifølge TV 2 Øst.

I løpet av fem år er responstiden nå nede på 7 minutter og 59 sekunder i gjennomsnitt, en forbedring på et halvt minutt siden 2015.

– Generelt er Falck blitt vesentlig bedre til å opfylle kontrakten med Region Sjælland. Kontrakten er fra februar 2016, hvor der skjer en rekke endringer. Siden var det noen hendelser som gjorde at vi ba Falck om å skjerpe måloppfyllelsen, og det er stille og rolig blitt oppfylt, sier Benny Jørgensen, direktør for Præhospitalt Center, Region Sjælland, som kaller utrykningstidene i 2019 for en pen forbedring.

På samme måte er også akuttoppdrag uten utrykning – såkaldt kjørsel B – forbedret med ett minutt og 34 sekunder og er nå i gjennomsnitt 14 minutter og 23 sekunder. 

– I 2019 ligger vi stort sett på det servicemål, som Region Sjælland har fastsatt. Åtte minutter er det tallet vi skal ligge på for ambulanser med utrykning.

Imens 30 prosent av ambulansene er framme innen fem minutter, er 70 prosent framme innen 10 minutter. Tre av ti borgere som har bruk for en ambulanse, må således fremdeles vente mer enn ti minutter på en ambulanse.

Fall i antall utrykninger

I alt ble regionens ambulanser kalt ut til syke og tilskadekomne borgere 75.707 ganger – et fall på 5,4 prosent fra 2018.