Hopp til hovedinnhold


– Ambulanseløsning tredd ned over hodet

Sykehusledelsen påla ny ambulanseordning uten å drøfte med de ansatte og tillitsvalgte. Ambulansearbeider og hovedtillitsvalgt Thorsten Janvin i Fagforbundet på sykehuset i Flekkefjord frykter alvorlige konsekvenser på grunn av ambulansekutt i Lund, skriver Avisen Agder.

Bakgrunn: Frykter dårligere tilbud etter ambulansekutt i Lund

Les også: Stavanger universitetssykehus overtar Lund-ambulansen og Mot slutten for Lund-ambulansen

Jenvin er oppgitt over at saken ikke er drøftet med tillitsvalgte før avgjørelsen ble tatt.
– Vi har bare fått beskjed om at vi skal overta Lund. Vi har ikke vært med i den prosessen i det hele tatt, eller fått komme med noen uttalelser fra ambulansetjenesten her i Flekkefjord, sier ambulansearbeider og hovedtillitsvalgt Thorsten Janvin til Agder.

– Heller ikke som tillitsvalgte har vi fått noen henvendelse om å uttale oss om løsningen som ble valgt i sommer. Vi har fått dette tredd ned over hodet. Vi vet ikke hvordan det ble bestemt. Vi fikk bare beskjed om at vi skal overta Moi fra 25. august.

RESSURSPROBLEM
Janvin opplyser at ambulansene i Flekkefjord fra før har omlag 1700 turer pr. år.
– Vi har en bil som er så og si daglig på langturer en til to ganger pr. dag til Kristiansand, eller Stavanger. Da er det en bil igjen som skal dekke Lund kommune helt opp til Heskestad og hele Kvinesdal og Flekkefjord, forklarer Janvin.

– Hva skjer hvis det bare er en bil inne og det kommer oppdrag i Kvinesdal og det ti minutter etterpå ringer fra Moi?

– Moi er nå under AMK-sentralen i Lillesand, så da kaller de nok ut Lyngdal, eller Farsund som nærmeste ambulanse. Det er slik det blir gjort når det trengs ekstra ressurser også her i Flekkefjord.

UTEN RISIKOANALYSE
Ambulansearbeideren påpeker at samtidighetskonflikter vil oppstå og at det kommer til å bli svært utfordrende dersom ikke det for eksempel settes inn en ekstra bil som kan ta unna alt av transportoppdrag med langturer på dagtid.

– Det lages risiko- og sårbarhetsanalyser om det meste nå. Mener du at de burde sjekket bedre hvilke konsekvenser den nye ordningen kan få for folk flest?
– Ja, helt klart. Det burde de ha gjort og det kommer jeg til å anbefale at de setter i gang, fastslår Janvin.

Les mer om saken hos Avisen Agder