Hopp til hovedinnhold


Ambulanseinnkjøp: VBK vant anbudskonkurranse. Så trakk staten seg

Framtida så ut til å være reddet for hortensbedriften.

Så ble det svart, skriver Gjengangeren (krever innlogging).

– Det jeg tenkte da vi fikk beskjed om at kontrakten var kansellert, egner seg ikke på trykk i avisa, sier Victor Sørensen til Gjengangeren.

Han er daglig leder i VBK Nordic. Bedriften har 15 ansatte, en årsomsetning på 13-14 millioner kroner og har gått med underskudd i millionklassen de siste årene.

Tilsammen var det sju tilbydere fordelt på fire kategorier i anbudskonkurransen. VBK Nordic deltok i to kategorier, én for ambulanser med tohjulstrekk og én for ambulanser med firehjulstrekk.

De vant den førstnevnte. Handicare vant den andre, mens de to siste kategoriene, for lettere biler, aldri ble tildelt.

I oktober så alt ut til å gå så meget bedre. Sørensen og kollegene fikk beskjed om at de hadde vunnet en anbudskonkurranse og fått en kjempekontrakt med det statlige helseforetaket Sykehusinnkjøp om levering av et stort antall ambulanser. Stemningen i lokalene på Karljohansvern var mildest talt god.

Avtalen gikk på utstyring og levering av nye ambulanser i to år, med opsjon på ett pluss ett år til.

– Slik det så ut, ville vi få en avtale om levering av cirka 35 biler i året. Det ville gitt oss en inntekt på 35-40 millioner kroner årlig. I første omgang i to år, men all erfaring tilsier at slike avtaler blir fireårig, sier VBK-sjefen.

Ordren kunne altså blitt verdt opp mot 160 millioner kroner for den lille bedriften. Sørensen anslår at det ville betydd iallfall tre-fire nye arbeidsplasser. Dessuten ville aktiviteten vært sikret ikke bare for fire år framover, men i uoverskuelig framtid, fordi bedriften også ville få ansvar for oppfølging og vedlikehold av kjøretøyene.

Så - fire dager før julaften kom kontrabeskjeden. Hele anbudskonkurransen ble kansellert.

Fikk klager

– Det var et slag i trynet og ingen god beskjed å gi de ansatte rett før jul. Men helt uforberedt var vi ikke. Sykehusinnkjøp hadde forlenget den såkalte karenstiden ved to anledninger og utsatt å signere avtalen, så vi forsto at ikke alt var som det skulle, sier Sørensen.

I kanselleringsbrevet fra Sykehusinnkjøp står følgende: "Innen utløpet av karensperioden har vi mottatt klager på en rekke forhold ..."

Sykehusinnkjøp innrømmer videre at "konkurransegrunnlaget ikke har vært tilstrekkelig klart."
Victor Sørensen er overrasket over at prosessen ble som den ble.

– Før anbudsfristen gikk ut, var det i en hel måned en åpen dialog som alle tilbyderne var invitert til å delta i på nettet. Der kunne man stille spørsmål om alt man mente var uklart i anbudsteksten. Jeg syns det er rart at det firmaet som endte med å sende klage ikke sørget for å få avklart det de var misfornøyd med mens de hadde sjansen.

Les mer om saken hos Gjengangeren (krever innlogging)