Hopp til hovedinnhold


Ambulansehistorie fra Hol

Tre generasjoner ambulansearbeidere på Hol har jobbet i yrket helt fra 1950-tall hvor alt var litt Texas, gjennom 70- og 80-tallets villvest og til dagens noe mer profesjonelle ambulansetider.


Tre generasjoner ambulansearbeidere på Hol har jobbet i yrket helt fra 1950-tall hvor alt var litt Texas, gjennom 70- og 80-tallets villvest og til dagens noe mer profesjonelle ambulansetider.

Ambulanseforum nr. 2 2009 har egen artikkel om dette, her er en bildereportasje.

Abonnere? Klikk her?

grisen_450

Hols første ambulanse: En Austin kalt "Grisen".

Ragnar Bang-Brusletto hadde knivfabrikk i Hol, og var med på å starte sykebilstjeneste på Geilo i 1950-åra.  Bygdas aller første ambulanse var en stor fiasko. Den ble kalt for "Grisen" på grunn av sitt karakteristiske utseende. ”Grisen” hadde for kort hjulavstand og var for høy. På glatt føre var dette en veldig dårlig kombinasjon.
- Den lokale bergingsbilen var med på oppdrag for å dra bilen ut av de verste knipene. Man tok også i bruk hest og kjerre, når bilen ble stående fast i søle og snø.

hans-med-jordmor-slettemoen-som-tok-i-mot-halve-bygdaHans Bang-Brusletto med jordmor Slettemoen som tok imot halve bygda.

Hans Bang-Brusletto begynte i tjenesten i 1970. De var fire sjåfører som hadde hver sin uke på vakt. På slutten av sin karriere i ambulansetjenesten i 1993 ble arbeidet så tidkrevende at han måtte velge mellom ambulansekjøring eller knivfabrikk. Valget falt på det siste etter 23 års tjeneste.

hol_pasient-taes-skansomt-pa-bare-skansomt-i-hermetegn70-tallet: En pasient tas "skånsomt" på båren.

hol_omkommet-fraktes-vekk-etter-rasulykkeLiv og død i fjellbygda: En omkommet fraktes vekk etter en rasulykke.

holambulanse80tall 80-tallets "villvest": det var hele sju ambulanser i kommunen. I dag er det en.

holreidarbruslettoReidar Brusletto for anledningen innom Gol ambulansestasjon.

- Som det står i læren om medikamenter, det som er gitt, kan ikke trekkes tilbake. Slik er det vel når ambulansearbeidet først er kommet "i blodet". Reidar Brusletto er tredjegenerasjons ambulansearbeider på Geilo, med yrket som hovedjobb, men han er også brannleder og aktiv i kommunepolitikken.