Hopp til hovedinnhold


Ambulansehelikopter skal lande på parkeringsplass

…mens helikopterlandingsplassen utbedres.

…mens helikopterlandingsplassen utbedres.

Les hele saken i Nordlys: Skal lande på parkeringsplass

Helikopterlandingsplassen ved UNN skal utbedres. Det nye helikopteret er større enn de gamle, og trenger størr landingsplass. Mandag 13. juli tas en midlertidig landingsplass i tilknytning til øvre parkeringsplass ved sykehuset i Breivika i bruk, skriver UNN HF i en pressemelding.

I sommer vil ambulansehelikopteret være stasjonert på den midlertidige landingsplassen, og ha husly i en hangar på Langnes de 3 månedene utbedringsarbeidet pågår.

– Dette gir litt lengre responstid ved uttrykning med helikopteret om natta. Men vi ligger i utgangspunktet godt under nasjonale krav til responstid fra alarmen går til vi er i lufta. Noen ekstra minutter i bil fra sykehuset til flyplassen på Langnes vil kun gi små forsinkelser, sier overlege Knut Fredriksen i akuttmedisinsk klinikk i pressemeldingen.

Støtter primærhelsetjenesten

Ambulansehelikopteret kommer sjelden først til et skadested eller til alvorlig syke. Noen ekstra minutter i responstid reduserer derfor ikke kvaliteten i det totale tjenestetilbudet til de som trenger akuttmedisinsk hjelp.

- Primærhelsetjenesten eller bilambulansen er som oftest på plass før oss, og tar de første grepene med pasienter, sier Fredriksen.

Større aktivitet

Knut Fredriksen opplyser at det vil bli noen flere oppstarter og landinger med helikopteret de neste månedene ettersom helikopteret må flys til Langnes for å fylle drivstoff og få teknisk ettersyn en gang om dagen. Hangaren ved sykehuset kan ikke benyttes til dette under utbedring av landingsplassen. I tillegg flys helikopteret til Langnes om kvelden for å stå i hangar om natten av sikkerhetsmessige årsaker.

Stadig flere oppdrag

Et økende antall pasienter trenger rask hjelp til helsetjenesten, hurtig transport mellom sykehus eller mellom ulike institusjoner i helsesektoren. Tall fra 2008 viser en økning på 20 prosent i oppdragsmengde for ambulansehelikopteret ved UNN-basen. 700 oppdrag ble gjennomført i 2008 mot 609 året før.

Ambulansehelikopteret ved UNN har i gjennomsnitt to oppdrag i døgnet det meste av året. Om sommeren er det noe høyere oppdragsfrekvens ettersom det er flere trafikk- og fritidsulykker på sommerstid. (UNN HF)