Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforums nr. 6 - 2013 julenummer

180-AF-Forside-6_2013Årets julenummer har temaet den akuttmedisinske kjeden - hvordan står det til? Vi drar også på spennende besøk til ambulansetjenesten i Edinburgh i Skottland og Las Vegas i USA. Kos deg! 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her

Leder

I dette nummeret endte vi opp med å bli alt annet enn indremedisinske og navlebeskuende. Her får du sjansen til å få innsikt i trender og hva det snakkes om i HELE den norske akuttmedisinske kjeden. Hvordan står det til i de forskjellige leddene? Hva sier forskningen? Hvor er utviklingen på vei hen? Vi inviterer det nyoppnevnte akuttutvalget til å ta en nærmere titt!

Akuttmedisinsk hverdag i syndenes by

Blant utspekulert prostitusjon, enarmede banditter, alkohol og et hav av mennesker høres to skudd etterfulgt av en ubehagelig stillhet. Sirener fra en mengde utrykningskjøretøy frekventerer om hverandre. Liv skal reddes. Dette er en akuttmedisinsk reise gjennom sølvstaten Nevada i USA.

Nytt prehospital akuttutvalg

Rett før regjeringsskriftet ble det nedsatt et utvalg som skal utrede hvordan akutte sykdommer og skader skal håndteres før folk kommer på sykehus. En rapport skal leveres innen to år. Utvalget blir videreført av den blå-blå regjeringen og starter arbeidet etter jul.

Quiz - hjerterytmer II

Vi kjører en ny runde med hjerterytmer, da flere har etterspurt det. Forrige gang hørte vi rykter om ville diskusjoner på stasjonene rundt om. Ta testen her!

Akuttkjeden - hvordan står det til?

Du som leser dette jobber mest sannsynlig som et ledd i akuttkjeden, men vet du egentlig hvor mange ledd det er i den?

Første ledd: Lekfolk

Det første leddet i traumeomsorgen er ikke nødmeldetjenesten eller ambulansetjenesten. Det er lekfolk. Hva de gjør eller ikke gjør, kan og ikke kan.

Andre ledd: Nødmeldetjenesten

Det andre leddet i akuttkjeden er medisinsk nødmeldetjeneste. «Noe må gjøres,» sa Morten Skogmus i Hakkebakkeskogen da Bestemor Skogmus nesten ble spist.

Tredje ledd: Ambulansetjenesten

Ambulansetjenesten ble kåret til det svakeste leddet i den akuttmedisinske kjeden for 15 år siden.
Er det samme tilfelle i dag?

Fjerde ledd: Luftambulansetjenesten

Luftambulansetjenesten, den mest avanserte prehospitale akuttmedisinske ressursen i Norge, hadde 18.156 oppdrag i 2012, ifølge SSB. Bakkeambulansetjenesten hadde 788.000 oppdrag på samme tid. Det sier seg selv at det blir forskjell i tall når man har litt over 400 bakkeambulanser i døgndrift mens lufta har 27.

Skal lede europeisk samarbeid

Forskningsinnsatsen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse vekker oppsikt i Europa. Nå skal SNLAs forsknings- og utviklingssjef, Hans Morten Lossius, lede den medisinske arbeidsgruppen i organisasjonen for europeisk luftambulanse, EHAC.

Femte ledd: Legevakten

Utviklingen har i de senere årene gått mot at legevaktleger i stadig mindre grad involverer seg i prehospital akuttmedisin utenfor kontoret.

Sjette ledd: Lokalsykehuset

– Man på regne med at tallet på akuttsykehus går ned med ytterligere ti i løpet av de neste årene, sa Tina Gaarder, leder for traumatologiavdelingen på Ullevål, i forbindelse med foredraget sitt på AmbulanseForum 2013.

Medisinsk- og barne-BEST

Sykehuset i Kristiansand gikk inn i BEST-nettverket i 2000.Ganske raskt kom de opp med konsepter også for medisinske pasienter og barn.

Sjuende ledd: Traumesenteret

Har sentraliseringen nådd en smerteterskel? Vil liv og helse gå tapt? Det er spørsmålet i traumemiljøet om dagen, og her er det flere fraksjoner.

Åttende ledd: Rehabilitering

Er rehabilitering akuttkjedens svakeste ledd per nå? Det kan se ut slik i en nylig studie med alarmerende resultater.

Kommer i 2014: Nasjonalt traumeregister

Det har vært planer for et nasjonalt traumeregister siden 2001. I januar 2014 starter piloten. – Det begynner å nærme seg om ikke annet, kunne Olav Røise, klinikksjef for klinikk for kirurgi og nevrofag fortelle på årets BEST-nettverksmøte.

Barents Rescue - øvelse gjør mester

75 forskjellige virksomheter fra fire forskjellige land deltok i årets Barents Rescue-øvelse. Her beskrives hvordan man tenker før selve øvelsen. Ambulanseforum har som et mål om å følge opp øvelsen og hvilke resultater man fant.

Hvor blir det av ny instruks for skarpe oppdrag?

Innlegg: Situasjonen for redningsmannskapene som kom først til trippeldrapet i Årdal viser at Helsedirektøren snarlig må få ferdig ny instruks om hvordan helsepersonell skal forholde seg ved skarpe oppdrag.

AmbulanseForums utstillere

I forrige nummer lovte vi litt mer nyheter fra konferansens utstilling, og her er litt fra noen av de 40 utstillerne.

Styrker samarbeidet

Ferno Norden og Laerdal Medical blir nå tette samarbeidspartnere i det prehospitale markedet. Ferno Norden blir leverandør på en rekke av Laerdals prehospitale produkter.

Ambulansetjenesten i Edinburgh - Skottland

Få et unikt innblikk i den høykompetente ambulansetjenesten i Skottland.

Nytt om navn

Litt om ny klinikksjef i Helse Finnmark, comeback i Vestre Viken og fungerende senterleder ved Oslo universitetssykehus prehospitale klinikker-, sentre- og tjenester.

Kronikern: Hvem har ansvaret?

Ambulansene skal ikke legge inn direkte, men alltid gå via kommunehelsetjenesten! Dette er budskapet til klinikkoverlege Jon Erik Steen-Hansen. Han mener det er bedre om fastlege og legevaktslege tar denne avgjørelsen.

På offisiell åpning av Ranheim stasjon

Trondheims største brann- og ambulansestasjon er samlokalisert takket være at ambulansesjefen grep anledningen til samarbeid da kommunen startet en storstilt oppgradering av kommunens brannstasjoner.