Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 6 2010

Årets siste nummer tar for seg alt fra behovet for nasjonale standarder i ambulansetjenesten, storulykken, ambulansetjenesten i Portugal, AMK i New York til stasjonen i Bindal, lengst sør i Nordland, og hvordan du kan trene ryggen enkelt og effektivt. Smugtitt på sakene her.

Årets siste nummer tar for seg alt fra behovet for nasjonale standarder i ambulansetjenesten, storulykken, ambulansetjenesten i Portugal, AMK i New York til stasjonen i Bindal, lengst sør i Nordland, og hvordan du kan trene ryggen enkelt og effektivt. Smugtitt på sakene her.

Ønsker du å abonnere? Klikk her!

Leder

Endelig er det tegn på at arbeidsgiverorganisasjonene vil belønne opplæring også lønnsmessig. Hva vil reduksjonen av antall akuttsykehus gjøre? Vil myndighetene satse på mer faglig nivåheving i ambulansetjenesten?


Rop etter nasjonale standarder

Er det umulig å få til en nasjonal standard for ambulansejournaler, elektroniske journaler som kommuniserer med resten av behandlingskjeden, felles triagesystemer og et likt system for medikamentdelegering i Norge?

Nybilanatomi

Nye biler gjør det lett å bli lurt som ambulansepersonell. Når bilen står der uten kupedeformasjon er det fort gjort å konkludere med at de som er inni er uskadd - og ta grundig feil.

Smånytt

Om Ambulanseforum 2011, prehospital plan i Helse Midt, Oslo og Akershus plassering i Dutch Open Ambulance, E-call, bokomtale: Vurdering og behandling av akutte sår, og Øvelse gjør mester, toppsaker på nett i 2010 med mer.

Hvor blir det av...

... ambulansejournalen? Et forskningsprosjekt som skulle se nærmere på dokumentasjon og behandling av pasienter utsatt for trafikkulykker fant at 28 prosent av pasientjournalene var vanskelige å finne i etterkant. Trine Staff, forsker i SNLA har måttet jobbe hardt for å finne dataene hun trenger.

Øvelse gjør mester - øver vi nok?

Med togavsporingen på Skotterud friskt i minnet, der et tog med 280 passasjerer sporet av, 40 ble skadet, kun to alvorlig, og mirakuløst nok ingen omkom, blir Ambulanseforum med på TAS3-kurs.


Trengs en nasjonal standard

Norge har ingen nasjonal standard for katastrofetriage, verken for voksne eller barn. Går vi inn for det kan vi bli et av de første land i verden som lager en standard for katastrofetriage for barn.


Når storulykken kommer

Er vi godt nok forberedt? Hvor ofte øver vi på store hendelser i året? Er det nok?Gammeltida

Her sakses klipp fra 10, 20 og 30 år gamle numre av Ambulanseforum. Denne gangen har vi sakset fra Åsta-ulykken, og fortellingen om de to første som kom fram til den største togulykken i norsk historie.


Highloadambulansen

Gardermoen har 20 millioner passasjerer årlig. Hvorfor ikke bygge om en cateringvogn som kan besørge ambulansetransport på flyplassen, slik at det blir enklere å håndtere pasienter?

Nekrolog

Til minne om Jakob Nielsen.Pilotstudie "Slyngetrening - for bedre rygg"

Hvordan går det med ryggen din? Et tidligere ryggvrak som har vært gjennom alle mulige slags behandlinger og treningsformer, ble problemfri med slyngetrening. Nå har han testet om det også fungerer for andre.


Leserbrev fra SAFH

Når sykepleiere søker om autorisasjon som ambulansearbeidere. Direktør Jørgen Holmboe og førstekonsulent Michael Holmen svarer på kritikken fra mange hold på om sykepleiere får ambulanseautorisasjon for lett.

Beltet som skiller liv fra død

Novelle om en alvorlig trafikkulykke med mange involverte rett før juleferien, skrevet av Karoline Hokstad Barstein (15) til toppkarakter på skriftlig eksamen.


Hvordan vil vi treffe våre pasienter?

Sofus har sitt å si om ambulansekjøringen vår. Og hva står egentlig HAV for igjen?

Urgencias - det haster

Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegeler har vært i Portugal denne gangen.


Akuttmedisinsk forskning

Tre av stipendiatene fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) forteller litt om forskningsarbeidet sitt. Nå har SNLA til sammen 15 stipendiater spredt slik at alle universitene i Norge er  representert blant stipendiatene.

Julequis

Kull 10, en flott gjeng på ambulansefaget på Lukas videregående skole på Malvik, har laget en quis med tema hjertearytmier.

New York, New York

Et besøk i Fire Department City of New York (FDNY) sitt hovedkvarter og den eneste medisinske nødsentralen i byen byr på mange overraskelser, og ikke minst fart!


Redningsmann på åpent hav

Lene Pedersen er den eneste kvinnelige redningsmannen på jobb i Norge om dagen. Ei av 99. Hun jobber i 337 skvadronen.Velkommen til ambulanseyrket

Det er nok ikke det best betalte yrket, men du vil få belønningen på andre måter. Kelly Grayson tar fatt i myter og sannheter i en velkomsttale til ambulansefagstudenter. Oversatt til norsk og gjengitt med vennlig tillatelse fra EMS1.com.


Stasjonen vår - Bindal

De tilbringer halve livet på jobb. En uke på og en uke av. Og de gjør det beste ut av det; både i samarbeidet med andre og med kreative guttestreker internt. Møt de fire ambulansekarene på stasjonen i Bindal.