Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 6 2009

Her er en sniktitt på innholdet i Ambulanseforums julenummer. Det er stappfullt av nyheter og reportasjer fra inn- og utland.

Her er en sniktitt på innholdet i Ambulanseforums julenummer. Det er stappfullt av nyheter og reportasjer fra inn- og utland. Helse Nord har blåst liv i to tilbakevendende debatter om autorisajonskrav og hjemmevakttjeneste. Offentlig versus privat ambulansetjeneste er også et tema i dette nummeret.

Lyst til å abonnere? Klikk her! 

100nurseWikiCLeder

Einar Volden har sitt å si om at sykepleierne høyst sannsynlig gjør et inntog i ambulansetjenesten, blant annet som ferievikarer i og med at dispensasjon fra akuttforskriftens krav om kompetanse utløper 1. april 2009.

100ambautorisasjonAutorisasjon "light"?

Helse Nord har flagget at de vil få problemer med å oppfylle kompetansekravene til vikarene i sommerferieavviklingen. Derfor har Statens helsetilsyn hatt et møte med dem. Hva kom ut av dette møtet?

100tunheimBudsjettkutt i UNN

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) må spare 6,6 millioner og sju av 32 stasjoner rammes av kutt. Noen stasjoner får økt bruk av hjemmevakt. Sørreisa legges ned. Dårlig løsning både for pasienter og arbeidsmiljø, mener tillitsvalgte og kommunalpolitikere.

100grimstadOffentlig versus privat

Ambulansetjenesten i Helse Sunnmøre har en blanding av offentlige- og privatdrevne stasjoner. Mange søkte seg over fra offentlig og over i privat tjeneste da nye anbudsvinnere utlyste stillinger i fjor. Men hvem har det egentlig best?


100amzAmbulanser fra Lech Walesas trakter

Ambulanseforum har besøkt Falcks hovedleverandør av ambulanser. AMZ i Polen.


100lyngstol- 2010 er nødnettåret!

Hvordan ligger vi an med Nytt nødnett? Tor Helge Lyngstøl, direktor i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) gikk like gjerne friskt ut og erklærte 2010 som det store nødnettåret i åpningsforedraget på årets TETRA-seminar.


100Zakariassen_SNLAKommentar til hjertestarterartikkel

Er det for lite hjertestartere i Norge, eller er det et fornuftig valg av utplasseringsmåte og utplasseringssteder?


100bobleplastFagartikkel: Bobleplast og hypotermi

Erfaringer Luftambulansebasen på Lørenskog har gjort med 300 pasienter på tre år.100Ruth_Ryste79Ambulanseforum 1979- og 89

- Etter vår vurdering bør man ikke opprette autorisasjonsordning for ambulansepersonell, sa sosialministeren på AMBULANSE 79.


100nidaroskongrAllmennleger på akuttkurs

Fra 2012 er det obligatorisk med akuttmedisinsk kurs for allmennleger. Ambulanseforum var innom Nidaroskongressen 2009, og fikk være flue på veggen når allmennleger for første gang fiklet med sambandsutstyr, larynxtuber og scoopbårer med mer.

100eldrehumorEldrehumor

72 prosent av turene våre er med eldre. Lederen for paramedicstudiet på Lillehammer, Øyvind Nøhr, har gitt ut to humorbøker med eldre og alderdom som tema. Her er noen smakebiter.

100Stasen

Staseslangen

Staseslangen er i full sving med julebordssesongen, og lurer på om det hadde vært lurt å sette sammen et eget julebordkit på bilen.


100px-Girls_dressed_up_as_nursesLeserinnlegg

Er sykepleier universalyrket? Til tross for at sykepleierutdannelsen har lite akuttmedisin, opplever en ofte at nyutdannede sykepleiere i ambulansefaget, allerede oppfatter seg som drevne akuttmedisinere, skriver en leser.


100fotballNoe å lære av

En frakturskade på fotballbanen ender med respirasjonsdepresjon etter administrering av morfin for smertelindring. Hva kan være lurt å tenke på før, under og etter?


100vinjesFeiret 90 års ambulansetjeneste

Vinjes Transport feiret 90-års jubileet med en storstilt åpen dag for publikum. Her var det alt fra bamsesykehus til  demonstrasjon av hurtigfrigjøring. Stort oppmøte fra publikum.


100chileAmbulansedrift i Santiago de Chile

Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegelers inntrykk etter et opphold i millionbyen.


100px-Tudeley_church_windowAmbuvalentus

Ambuvalentus blir avbrutt i egen sjelegransking under et kirkebesøk da en gammel dame segner om, og noen fra den yngre ambulansegarde rykker høylytt inn i gudstjenesten.


100ursulagothGrenseløst unikum

Hun har vært leder for hjelpearbeid i Bosnia og Rwanda, ambulansearbeider i Israel, er sykepleierutdannet i Østerrike, siviløkonom og tar doktorgraden i offentlig helse. Møt Ursula Goth, ingen hvemsomhelset.

100stasjonenvaarStasjonen vår - Alta

Et uanmeldt besøk fra Ambulanseforum tas godt imot.