Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 5 2016 - hvordan unngå mer vold og trusler?

Siste nummer av Ambulanseforum i år tar deg med til Svalbard og redningsmann Mari Mowes hverdag, Sveriges no go-soner, terrorangrepet i Paris og Askers splitter nye stasjon. 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her

Leder - tøffere hverdag

Hva er akseptabel risiko for ambulansepersonell? Hva skal vi makte?

Ny mesterskaps-baby!

Team West arrangerer Regionmesterskapet EMS Bergen i 2017 - etter å ha deltatt på NM i år.

Mer vold og trusler på jobb

Bilbranner og knuste blålys er hverdagskost. Nesten hver eneste nattevakt må ambulansesykepleier Janne Kautto be om politiets assistanse på jobb i en av Stockholms urolige forsteder.

Hvordan unngår vi svenske tilstander?

Kan man bare skylde på feilslått integreringspolitikk i diskusjonen om hva som må gjøres med alle no-go-sonene i Sverige? En gruppe fra politi, brann og ambulansetjenesten i Trondheim hospiterte i et av de mest urolige områdene for å finne svar.

Lærer politiet førstehjelp

– Jeg kviet meg for å være først på ulykker, forteller Steinar Andersen i Vestoppland politidistrikt. Det gjør han ikke nå lenger. For politimannen er en av flere politifolk som har lært førstehjelp av ambulansearbeider Christian Engh.

– Slik reddet vi terror-ofrene i Paris

Fredag 13. november 2015 opplevde Frankrike sitt eget 9/11. Hvordan var ambulansetjenesten i Paris forberedt, og hvordan taklet det terroren. Ambulansesjef Pierre Carli forteller.

Redningskvinnen

Før kjørte Mari Mowe Martinsen (36) ambulanse i Oslo. I dag henger hun i en wire over Smutthullet, har en Magnum 44 i beltet og en søvnig isbjørn i helikopteret.

Slik jobber vi med elektronisk pasientjournal

Vestre Viken har allerede seks års erfaring med elektronisk pasientjournal. De er ikke i tvil om at fremtidens journal i norsk ambulansetjeneste er elektronisk.

Støtt hjerneslagkampanjen

Den nasjonale kampanjen for å forebygge hjerneslag trenger drahjelp fra ambulansetjenesten. Altfor mange venter for lenge før de ringer 113 ved mistanke om hjerneslag. Særlig eldre er redde for å være til bry.

Derfor er kapnografi viktig

En viktig erfaring for økt bruk av kapnografi i Helse Midt-Norge er at kapnografsensorene monteres ferdig på «røret» som brukes på sirkulasjonsstans, slik at man ikke fikler med dette ved en gjenoppliving. Helse Fonna har allerede rutine på dette.

CBRNe-beredskap hele døgnet - Oslo og Akershus

Den 20. juni startet den nyopprettede CBRNe-enhetten i ambulansetjenesten Oslo og Akershus i egen fast turnus ved stasjon Sentrum.

Slik trøster du best

Sjelden kurere, ofte lindre, alltid trøste, skal Hippokrates ha sagt.

Test deg selv - kjente navn

Hvilket pasientfunn forbinder du med disse navnene? Ta testen her!

Hvem leder flokken?

Kroniker'n skriver at vi er oppflasket med at det er leger soim skal ta avgjørelser i vår bransje. Men hvem har egentlig ansvaret til slutt?

Nytt redaksjonråd

Ambulanseforum ønsker å komme nærmere lokale fagdiskusjoner og debatter. Derfor etablerer vi et over gjennomsnittlig faginteressert redaksjonsråd som skal være med å prege utgavene i 2017. Redaksjonrådet består av Linn Therese Hagen fra Helse Bergen/Helse Vest, Tina Marie Hanssen fra UNN/Helse Nord, Dag Uno Furuknap fra Helse Nord-Trøndelag/Helse Midt-Norge og Carl Robert Christiansen fra Oslo universitetssykehus/ Helse Sør-Øst.

Stasjonen vår: Askers nye stolthet

De har bodd fryktelig trangt lenge. Nå lyser signalbygget Asker ambulansestasjon opp som ei sol over horisonten. Selv ambulansebilen er bare en uke gammel.