Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 5 2009

AmbulanseForum er ute med et nytt fyldig nummer i slutten av oktober. Halve magasinet har temaer som presenteres nærmere på konferansen. Her er en liten forhåndstitt på innholdet.

AmbulanseForum nr. 5  har følgende artikler i nummeret som kommer ut i slutten av oktober.

Lyst til å abonnere? Klikk her!

100gressLeder: David mot Goliat?

Hvilken tjeneste blir mest forutsigbar, privat eller offentlig ambulansetjeneste? Og hvor er egentlig gresset grønnest?


100px-KiT-loevetannMisfornøyde paramedicstudenter

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) får kritikk av paramedicstudentene for gjennomføring og organisering av  studiesamlingene. - Rotebutikk, sier en av studentene.

Konferansetema:

100jarlegimmestadMenneskelige faktorer i team

Det heter at det er menneskelig å feile. I luftfarten viser undersøkelser at man gjør tre-fire feil i timen. Derfor har alle flyselskaper en rekke sjekklister og barrierer som gjør at sikkerheten ivaretas. Har dette overføringsverdi på vår bransje?


100knutstyrksonStandardisert resertifisering?

Hvordan sikrer vi kvaliteten til ambulansepersonell i Norge? Er vi gode nok? Knut Styrkson skriver mastergrad om temaet. Første del handler om resertifiseringordningen.


100mona_hagensenForbedringspotensial i akuttkjeden

"Need to know"-prosjektet på NST har på oppdrag fra Helsedirektoratet kartlagt hvordan pasientrelaterte opplysninger dokumenteres og deles i akuttkjeden.


100Journalskriving-skienElektronisk ambulansejournal

Ambulansetjenesten i Vestfold og Telemark har innført elektronisk ambulansejournal som et redskap for kvalitetssikring og det å få til en mer enhetlig jobbkultur på et spredt geografisk område.

100Theresa-AHAIV ja/IV nei-studien - hva ble resultatet?

Studien var den første studien i verden på om intravenøse medikamenter fører til økt overlevelse ved hjertestans.


100Flagging_tapeTraume og triage

Når skal traumepasienten komprimeres inn til akuttmottaket? Når skal de det ikke? Hva er etikken rundt det?100per_hjalmar_nakstadAkutt hjerneredning

På Ullevål er et slagteam klart 24 timer i døgnet for å redde pasienter med store hjerneslag fra død eller unødig lang rehabilitering. Men blir de brukt nok?


Nytt fra nett

Følg føljetongen om omleggingen av ambulanseberedskapen i Danmark og få siste nytt ellers.

Fagartikkel: Triage - den livsviktige prioriteringen

Prioritering av pasienter er helt nødvendig for å redde liv. Jo flere skadde, jo vanskeligere er det. Det er ingen nasjonal standard for slikt arbeid, men NLA har gjennom sitt arbeid med kurset TAS3 utarbeidet et system for Triage.

100konferanseFire sider konferansestoff

Årets ambulansearbeider, besøk av realitykjendis, årets standvinnere, foredragshøydepunkter, nytt på messa og fire om hvordan konferansen har vært.

Ambulanseforum nr. 5 1999

Prøvenemndas Kjetil Bye: Blir framtidens Sør-Trønderske ambulansearbeidere barhodete, Nordrøndere ikledd cowboyboots, Møringene halvt sjarkeiere, halvt ambulansearbeidere, sørlendingene dypt religiøse og Oslos ambulansearbeidere iført gull og solbriller osv, osv?

100hjertestarterHjertestartere - et noe forsømt barn i Norge?

Norge ligger etter andre land vi normalt sammenligner oss med når det gjelder utplassering av hjertestartere i det offentlige rom, skriver vår artikkelforfatter som har hele verden som jobbarena.


100oye1Der andre gjemmer seg

Et dikt om å være ambulansearbeider. En poet er født etter en kraftig forkjølelse.


100defgGlem aldri DEFG!

Noe å lære av er en ny spalte i Ambulanseforum hvor vi deler historier om hendelser hvor vi lærte noe nytt eller fikk repetert viktig grunnleggende kunnskap. Anestesioverlege John-Petter Liberg er først ute med noen hypo/hyperglykemicase.

100px_staseslangeStaseslangen

Det er gjerne lettere for ambulansearbeideren å behandle en pasient med akutt hjerteinfarkt enn det er å forklare for en fra den eldre garden  som ikke har fått vått eller tørt de siste åtte timene, har fått begynnende liggesår og dagens avføring har gått i buksen, at han måtte vente en hel dag på transport.


100hjemmebrentAmbulanseforum 1989

Mannen var i tvil om hvorvidt han skulle skru av strømmen eller sette på kjøling. Han valgte det første. Straks han slo av strømmen slo en stikkflamme ut.  Smellet som fulgte ble av vitner beskrevet som nærmest en ”fjellsprengning”.

100krankenwagenKrankenwagen ambulansebuss fra 60-tallet

Bussen har gått som ambulanse i Salangen (1969-75), indre Bardu i Troms. Nå vil to entusiaster restaurere den til original ambulansebuss.


100px-ant_feeding_on_honey02Ambuvalentus

Med høstdepresjon og revurderinger av fortreffeligheten ved kvinner i ambulanseyrket...


100lereimVeteranambulansesjåføren

En guidet rundtur i lege, antidopingjeger og veteranambulanseeier Inggard Lereims liv, via gressklipping til å bli anerkjent forsker i skademedisin.


100sandkassaI sandkassa: Medisinsk systemansvarligs erfaringer

Å være medisinsk systemansvarlig er som å være en forelder med unger i evig bleiestadie.

100stasjon-144Ny stasjon på 1-2-3

Giske ambulansestasjon ble satt opp i løpet av en halv ettermiddag.


100stasjonenvårStasjonen vår - Giske

Vi ble invitert til en titt på ny ambulansestasjon av noen stolte møringer.