Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 4 2014

Nytt nummer stappet med akuttmedisin. Artikler som «Enmannsshow i ambulansen?», Skreddersydd hjertelungeredning i fremtiden? Essensen av høringsforslaget om nasjonale prosedyrer for pågående livstruende vold (PLIVO) og om NM i akuttmedisin til neste år, blant annet. 

1000-px-AF_nr4_14_ForsideLeder: Den nye gapestokken

Sosiale medier er en del av hverdagen på godt og vondt. I sommer ble en videosnutt av en hendelse i Bergen delt over 30.000 ganger på Facebook. Hvordan bør ledelsen agere, og hvordan kan man unngå slike situasjoner?

Quiz: Kapnografi

For et par numre siden hadde vi en fagartikkel om kapnografi og bruksområder. Her følger vi opp med en quiz.

Kompetansebehov i ambulansefag

En ny rapport fastslår at det trengs en pilot på nasjonal bachelor i prehospitalt arbeid - paramedic. Samtidig har Høgskolen i Oslo og Akershus startet opp. Myndighetskravene har hatt en tendens til å henge etter utviklingen av ambulansefaget.

Dårlige behandlere

Ambulansearbeid vil kun bli så bra som du gjør det; hvis du holder kjeft om kollegaer som ikke holder mål, mister du retten til å klage når ting faller sammen rundt deg.

Enmannshow i ambulansene?

Artikkelen presenter en undersøkelse av hvordan lærlinger, vikarer, ferske fagarbeidere og nyutdannede paramedicer har opplevd å bli overstyrt
uten saklig grunn, fordi en på bilen har blitt for dominerende i pasientarbeidet.

Nasjonal prosedyre ved livstruende vold

PLIVO – nødetatenes samvirke ved pågående livstruende vold har vært et hett tema siden 22. juli - 2011. Nå er et forslag til nasjonal prosedyre på høring. Her er en oppsummering.

Ultralyd: Noe for prehospital tjeneste?

14. og 15. august ble det arrangert kurs i akuttmedisinsk ultralyd for medisin- studenter på SAFER i Stavanger med 30 medisinstudenter. I framtiden sitter kanskje medisinstudenter og ambulansepersonell side om side på slike kurs?

Årets Paramedic: Bitt av basillen

Børre Johansen (61) var tredjemann til å bli kåret til Årets Paramedic. Han har kjørt ambulanse siden tidenes morgen og er nestkommanderende på stasjonen i Hokksund.

Skreddersydd hjertelungeredning

PEA, pulsløs elektrisk aktivitet i hjertet, pleier å ha en dårlig prognose prehospitalt. Men det trenger ikke å være håpløst å gjenopplive en pasient med denne hjerterytmen.

Locus - lysten på mer

Locus Public Safety ble etablert etter et utviklingsprosjekt med Volvo i 1991. Nå leverer de karttjenester og flåtestyring til alle de 19 akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK), alle ambulanser og til brannvesenet i Norge.

– Et stunt av en annen verden

Håkon Gammelsæter er landets første administrerende direktør for et ambulanseforetak: Ambulanse Midt-Norge, et midlertidig helseforetak som skal avvikles til nyttår. Han forteller om prosessen.

Corpuls

Implementeringen av Corpuls sin multimonitor i Ambulanse Midt-Norge (AMN) har ikke akkurat gått rolig for seg. Rett før sommeren måtte de kalle inn alle apparatene rett etter utrullingen.

Nasjonal konkurranse i akuttmedisin

Det er bare å begynne å trene: Fagforbundet og Norsk Paramedic Forening (NPF) tar initiativ til en større nasjonal konkurranse i prehospital akuttmedisin til neste år. Les mer om det her.

Gammeltida

Utdrag fra tidligere numre av Ambulanseforum. Nr. 4 1984: «Indre sikkerhet»: Alt for ofte glemmer ambulansepersonell å bruke beltene/ remme når pasienten ligger på båren. Mange pressebilder fra ulykker viser dette. Pasienten blir båret til ambulansen. Beltene henger nede – hver på sin kant. Inne i bilen blir denne «forsømmelse» sjelden fulgt opp.

Operativ leder usikkerhet

Kronikern etterlyser en bedre lederutdanning for operativ/taktisk leder helse.

Stasjonen vår - Hokksund

Det var høy stemning, business as usual og anekdotene satt løst på Hokksund stasjon da vi var innom i sommer.