Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 4 2010

Ambulansestreiken, nasjonal traumerapport, nasjonal traumeregistrering, magisk journalpenn, nødnettåpning i Østfold, ambulanse- og AMK-systemet i Los Angeles, fødselskomplikasjoner, høyderedning av hjertepasient og filmkritikk av styringsinsentivene til helsesektoren i Norge er bare noen av temaene i dette nummeret.

Ambulansestreiken, nasjonal traumerapport, nasjonal traumeregistrering, magisk journalpenn, nødnettåpning i Østfold, ambulanse- og AMK-systemet i Los Angeles, fødselskomplikasjoner, høyderedning av hjertepasient og filmkritikk av styringsinsentivene til helsesektoren i Norge er bare noen av temaene i dette nummeret.

Abonnere på Ambulanseforum? Sjekk her!
NB. Magasinet kommer i posten fra 3. september og utover.

Leder

Redaktør Einar Volden har sitt å si om Ampys ambulansestreik som gikk til tvungen lønnsnemnd før sommeren, og Fagforbundets godtakelse av statens lønnstilbud.

Syklet for livet

Team 113 alias Asker ambulanseseksjon er i ferd med å sykle fra Nordkapp til Lindesnes as we write med budskap om å bruke hjelm til Norges befolkning. Bare halvparten bruker hjelm når de sykler, og dette ser ambulansepersonell resultatet av på litt for nært hold daglig.

Nasjonal traumerapport

Rapporten kom for snart fire år siden, men Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet har ennå ikke kommet på banen. Det vanskeliggjør implementeringen av et nasjonalt traumesystem i Norge.Nasjonal traumeregistrering

Ny og forenklet registrering av traumer skal gjøre det lettere å forske og sammenligne kvalitet på tvers av landegrenser eller i samme land. Et norsk nasjonalt register skal stå ferdig i 2011, sier Kjetil Ringdal, stipendiat i SNLA som jobber med å få det opp å gå her.


Sterk plassering

To lag fra Oslo og Akershus oppnådde 3 og 6. plass i International Championship i Israel i juni.


Magisk journalpenn

Luft- og bakkeambulansen i Trondheim har hatt en liten pilot på en penn som fører journal både på papir og elektronisk på en og samme tid. Farvel dobbeltarbeid?


Offisiell åpning av Nødnett i Østfold

Det er ikke hver dag tre statråder samles for å markere en åpning. Det gjorde Anne-Grete Strøm-Erichsen (HOD), Knut Storberget (JD) og Trond Giske (settestatråd for Nødnett) den 17. august i år, og det gir vel et politisk signal om at de ser på utbyggingen av et nytt nasjonalt nødnett som viktig? Siden dette avgjøres av Stortinget i 2011, kan de heller ikke love noe.


Siste status fra helse

Til tross for offisiell åpning: helse er ikke helt i mål med integrering av Nødnett med Amis og Transmed. - Dette er også i ferd med å løse seg, sier Steinar Olsen, prosjektleder for Nødnett Helse.


Døgnvakt i Los Angeles

Ambulanseforum har vært på hospitering hos Los Angeles Fire Department (LAFD) i englenes by, og sett på både ambulansetjenesten og AMK-sentralen.


Trange tider for ambulanseleverandørene

2009 ble et sorgens år for de norske ambulanseleverandørene, 2010 har om mulig startet enda verre.


Staseslangen

I Staseslangens siste spalte for denne gang, er temaet døden. Hva gjør du med pasienten som ligger på detsiste, og vet det selv?


Akutte tilstander i fødselshjelpen

Torgrim Sørnes, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken til Akershus Universitetssykehus, skriver om akutte fødselskomplikasjoner. Det er sjeldent, men det må handles riktig. Og hva kan man egentlig som ambulansepersonell gjøre?


Foreslå Årets Paramedic 2010

For femte året på rad skal det deles ut pris til det som i år omdøpes til Årets Paramedic på AmbulanseForum 2010. Alle er velkommen til å sende inn forslag med gode begrunnelser for hvorfor din kandidat burde få tittelen.


Stay and play: Hjerteinfarkt oppunder kirketaket

En steinhugger får brystsmerter i 20 meters høyde i en kirke, og det er umulig å få brakt ham ned via trappen. Hva gjør ambulansepersonellet?Stjørdal - god i høyden

- Personredning og samarbeid med ambulansetjenesten er viktige oppgaver for brannvesenet, sier brannsjef Thor Amundsen. De har et svært godt system på redning både i høyder, grøfter og sjakter her.


Ambulanseforum i "gammeltida"

Ambulanseundersøkelsen i 1979: Røking i ambulansen. Røking i førerkupeen tillot 60%, mens 40% sa nei. Bruk av hansker. Hansker ble brukt i følgende tilfeller: 70% brukte ved håndtering av døde personer, 60% ved smitte, 50% ved trafikkulykker, 30% ved blod, 20% ved narkomane, 90% ved fødsler, 10% brukte aldri hansker i noe tilfelle.


SNLA-stipendiater

Øyvind Thomassen og Jostein Hagemo forteller hva de forsker på.Helsefabrikken - kvasimarkedets korrumpering

Regissør Håvard Bustnes har laget en dokumentar om styringsinsentivene i helsesektoren, og er bekymret for at ideer som er hentet fra industri og næringsliv kan true likhetstankegangen og definisjonene på god omsorg.


En utviklingsleder skifter spor

Steinar Sørlie (54) slutter i sjefsjobben i SNLA og NLA etter åtte år, og går over til teknologenes og ingeniørenes verden som leder av NITO i desember. Hvorfor?


Ambuvalentus

Frykter alderdommen.

Splitter ny stasjon i Indre Østfold

De tidligere stasjonene i Askim og Mysen er nå samlet i en stor og flott ny stasjon på Eidsberg. En superfornøyd gjeng møter Ambulanseforum. Er dette Norges største og fineste ambulansestasjon?