Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 4 2009

Et nytt fyldig nummer av Ambulanseforum ligger snart på en stasjon nær deg. Vi får vite hvordan det går med Roy Kenneth Håland som falt nærmere 10 meter ned en sjakt på et oppdrag i Sandnes. En tidligere ansatt i Helse Fonna har varslet om årevis med mobbing, trusler og trakassering av ansatte fra ledelseshold.

Et nytt fyldig nummer av Ambulanseforum inneholder flere lange artikler. Vi får vite hvordan det går med Roy Kenneth Håland som falt nærmere 10 meter ned en sjakt på et oppdrag i Sandnes. En tidligere ansatt i Helse Fonna har varslet om årevis med mobbing, trusler og trakassering av ansatte fra ledelseshold.

Vil du abonnere? Trykk her!

100einarvoldenLeder

God og mett? spør Einar Volden. Hvorfor er ikke ambulansetjenestene like synlige som resten av helse-Norge i valgkampen? Er vi fornøyd med alt?


100ambulanse-brynPang!

En stjernesmell i Bryntunnelen i Oslo i sommer kunne endt riktig så galt. Heldigvis var barnepasienten og den pårørerende, samt de to på bilen forsvarlig festet.

100ambulanseEn ambulanseulykke koster ca. 130.000

I 81 prosent av tilfellene skyldes ulykkene føreren på ambulansen, og majoriteten av ulykkene skjer med førere under 40 år.

100royus-sunnaasHjelmen reddet livet

Roy Kenneth Håland var nær ved å miste livet da han falt ni og en halv meter i stupmørket i en heissjakt ute på et oppdrag. Nå er han under opptrening. Hva skjedde?


100miljoambulanseVerdens første miljøambulanse

Svenske AISAB lanserte  i sommer "verdens første grønne ambulanse". Den kjører på biodrivstoff laget fra svenske avløp, piggfritt om vinteren og er konstruert med en redusert mengde miljøfarlige stoffer. Euro-Lans har vært med på utviklingsprosjektet.

100badsvikFrykt og avmakt i Fonna

Leif Magnus Bådsvik (39) har jobbet fulltid som ambulansearbeider siden 1994. I vår sa han opp jobben i Helse Fonnas ambulansetjeneste etter det han mener er mange år med mobbing, trakassering og trusler fra ledelseshold.


100haugesundbroAnsatte bekrefter vanstyre

Flere som jobber i Helse Fonnas ambulansetjeneste i dag, bekrefter Bådsviks beskrivelse av forholdene.


100kjellottoLenge leve 9-bilen

Ambulanseforum var med på Kjell Otto Fremstad, Kompetanse- og utviklingsavdelingens sjef i Oslo, sin siste vakt på 9-bilen i sommer.


100foto-trond-vigerust-4Optimalisert Pasient Evakuering Norge (OPEN)

Rask evakuering fra skadested til sykehus bidrar vesentlig til å berge liv. Ved store ulykker med mange skadde stilles det store krav til samhandling og effektiv evakuering av pasientene. TAS OPEN beskriver hvordan.

FORSTÅTT

Dette er andre del av en artikkelserie som omhandler temaene i det nye kurset til Norsk Luftambulanse, TAS 3 (Tverrfaglig Akuttmedisinsk Samarbeid).

100-foto-therese-b-kirkesc3a6ther-37Helter og løgner

I USA er det en sosialantropolog som har forsket på hvordan ambulansearbeidere forteller om jobben sin. Det er helt rå lesing. Ambulanseforum har laget et ekstrakt.


100px-ant_feeding_on_honey02Ambuvalentus

Ambuvalentus er opptatt av det kommende valget, men er usikker på hvor stemmen skal gå.


100px_af75Ambulanseforum for 30 år siden

I et slumområde i New Jersey: Helgen før hadde ambulansemannskapet hatt utrykning til 12 forskjellige skuddramaer. Ambulanseinnredningen var bygd for krig, og ambulansepersonellet behandlet aldri pasientene på utsiden av ambulansen i frykt for sitt eget liv.

100nodanropFelles nødnummer gleder folket

En såkalt AgendaTracker-undersøkelse plasserer saker om felles nødnummer - 112, som nummer 3 av de sakene som har gjort nordmenn mest glad i sommer.

100px_staseslangeStaseslangen

Staseslangelauget er opptatt av egensikkerheten da Kardemommeloven er en sviktende bauta i samfunnet. Staseslangen vet også hvordan Facebook kan brukes i tjenesten.


100arresterteambulansearbeidereAmbulansepersonell "arrestert"

Denne historien fra Lyngdal i Vest-Agder feirer 20-års jubileum, og er velegnet for en real latterkule.


100henrikHeftig trinn to-eksamen

Indremedisinsk traume av nervøsistetskarakter: Henrik (33) har 9-bil vakt en heftig Oslokveld for å ta trinn to-eksamen. Består han er han et trinn videre på vei mot paramedicdrømmen.

Smånytt

Problemer med Volkswagens aluminiumsfelger. Københavns politi er over på digital radio. SINE-forsinkelse koster danske regioner 33 millioner.

100zakariassenNytt om navn

Tre av SNLAs stipendiater forteller kort om hva de forsker på.100oyvindnohrForslag til Årets Ambulansearbeider 2009

For fjerde år på rad deles prisen ut. Frist for innsending av forslag er 15. september 2009.


100lillesandStasjonen Vår

Ambulanseforum har besøkt Lillesand Ambulansestasjon. Den eneste langs kysten i sør som fremdeles er på private hender.