Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 3 2018 - ambulansefagets og paramedicstudiets framtid

Et proppfullt nummer med øyeblikk fra regionale mesterskap i Trøndelag og Sykehuset Innlandet, luftambulansekrisen, høringssvarene fra ny modell for ambulansefaget, hva som skjer videre med 60 studiepoengs paramedic-utdanning, samt intervjuer og reportasjer fra Mosul, Mexico, traumesamling i Bristol og Røros - vi ble med Norges trolig første kommune-paramedisinerenhet på vakt. Med mer! 

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!

Leder

Luftambulansekrisen: Vi har laget en oppsummering av sakskomplekset. Hvem er aktørene i luftambulansekrisen? Hvilke standpunkt kan man innta i spørsmålet om offentlig, privat eller ideelt drevet ambulansetjeneste? Hva er hovedstridspunktene i saken?

Regionalt ambulansemesterskap i Helse Midt-Norge: 

– Dette er historisk

Fire lag. Seks kasuistikker. Noen timer på å gjennomføre.

Sykehuset Innlandets ambulansemesterskap:

Heit konkurranse

– Vi har forberedt oss en del de siste ukene, sa vinnerlaget rett før ambulansemesterskapet til Sykehuset Innlandet var i gang.

Siden sist

Splitter nye ambulansehelikoptre og legebiler i hele landet.
Dette er anbefalingene om blødningskontroll - revurder turniké.
Når leger ber om ambulanse bør det betraktes som en anmodning.
Maskinlæring slår AMK-operatører på gjenkjenning av hjertestans.
Maske-bag gir høyere overlevelse ved hjertestans.
Har oppfunnet trådløs EKG.

Hva skjer med 60 studiepoengs paramedic framover?

NTNU Gjøvik planlegger å opprette en bachelor i paramedisin. Flere er bekymret for hva som skjer med deltidsstudiet for fagarbeidere.

Dette er luftambulansekrisen

Aktørene. Posisjonene. Tidslinjer. Politisk battle. Løsningsalternativer. Lufttransport har drevet ambulanseflytjenesten i Norge i 25 år, i Tromsø har de flydd ambulansefly i hele 44 år. Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA) vant anbudet i fjor med et tilbud som lå 300 millioner under Lufttransport sitt.

Ambulansefaget: Flertallet ønsker studiekompetanse inkludert

Elevene på Sauda vidaregående skule ønsker at studiekompetanse inkluderes i en ny femårig modell for ambulansefaget på videregående skole. Svært mange av skolene som tilbyr ambulansefag er unisone på akkurat dette punktet.

TEST DEG SELV i ulike tilstander

Barn. Hjerte. Hjerne. Oksygenmangel. Blødninger. Symptomer? Ta testen her! Lykke til!
Oppdraget jeg aldri glemmer:

Under offensiven i Mosul

Bombene slår ned rundt dem, og lander bare 20-30 meter fra der hvor de skadde behandles i en provisorisk feltklinikk rett bak frontlinjen i Mosul. De rikker seg ikke. Norske Max-Hendrik Wathne Gelink (28) er en av få vestlige frivillige.
Noe å lære av:

Slik håndterer du pasienter med Alzheimer

Hvorfor gikk mannen ut av døra på rommet sitt og tisset i det samme hjørnet på sykehjemmet dag ut og dag inn? Det fant personellet ut da de spurte en ekspert på Alzheimer.
Innlegg:

Traumesamling i Bristol

Masterstudentene på Prehospital Critical Care ved Universitetet i Stavanger fikk innføringen i traumatologi av erfarne leger på en tredagerssamling i Bristol.
Nytt om navn: 

Ny ambulansesjef i Sykehuset Innlandet

Slagordet til Prehospital divisjon i Sykehuset Innlandet er «Først og fremst». Nå har de ansatt en av Norges første kvinnelige ambulansesjefer.
Reportasje:

Mecixos ambulanser

– Det har skjedd mer i ambulansetjensten og de prehospitale tjenestene de siste to-tre årene enn i hele det forrige århundret.
Enheten vår: 

Helsevaktbilen på Røros

– Det er en litt annen måte å tenke beredskap på. Vi fikk være med Per Ivar Lundli (46) på vakt.