Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 1 2016

For dårlige smittevernsrutiner i ambulansetjenesten? Ja, mener hygienesykepleiere. Les litt om forslagene i den nye norske offentlige utredningen om prehospital tjeneste. I artikkelen EKG på 1-2-3 er noen viktige råd oppsummert. Ta en titt på overskriftene her.

1000-px-AF_nr1_16_forside

Ønsker du å abonnere? Sjekk her

Leder

SMITTE-ALARM? Tør du ikke å si fra til kollegaen din som har mer erfaring enn deg, som ikke bruker hansker, da har du et problem med kulturen på jobb og pasientsikkerheten.

ØYEBLIKKET: Fødte på Shell

– Hvor er doen? ropte Ida Taftø (30) mens hun løp inn på bensinstasjonen i Oslo. Sekunder senere var lille Aurora født.

PÅ DAGSORDEN: Responstid på eget ansvar

Før jul kom den første Norske offentlige utredningen (NOU) om prehospital akuttmedisin på 15 år.
Her er forslagene.

TEST DEG SELV: Luftveier

Kan du anatomien? Har du forståelse for hvordan pusten fungerer? Ta testen her. Lykke til!

AKTUELT: Raset på Svalbard

Redningsmennene som var på vakt på Svalbard forteller om den dramatiske skredaksjonen. Ni mennesker ble begravet da elleve hus ble tatt av raset. To døde.

EKG på 1-2-3

Når multimonitoren nekter å sende EKG-et til AMK, og du er usikker på hva du ser. Da er det greit å kunne litt mer enn å gjenkjenne et stemi-infarkt: Det er fælt å kjøre til feil sykehus om pasienten har en alvorlig hjertetilstand.

SIDEN SIST

Om bekymrede ansatte i Helse Bergen. Telemark og Vestfold som splitter ambulansetjenesten. Ny stasjon i Fredrikstad. Et nytt skriv fra Helsedirektoratet som anbefaler vakuummadrasser og varm infusjon. Og at sepsis ofte oppdages for sent. Med mer.

PORTRETTET: Bjørns ukjente historie

Livet har overrasket beredskapsleder Bjørn Bjelland (41) mange ganger – og tatt skjellsettende valg for ham.

Hvor ofte vasker du uniformen?

Dårlige smittevernrutiner. Smittefarlige medisinvesker. Ambulanseuniformer som ikke kan vaskes på 85 grader. Hygienesykepleierne har oppdaget mye som må tas tak i.

NOE Å LÆRE AV: Angrepet på oppdrag

På en rolig nattevakt, i ferd med å frakte en eldre pasient i ambulansen, havner Carl Robert Christiansen og Anette Myrseth plutselig i en knivsituasjon.

MITT PERSONLIGE UTSTYR

Raymond Jensen, paramedic ved St. Olavs Hospital i Trondheim forteller hvorfor han alltid går med  stikkvest.

KRONIKERN

Det siste året har det flagra inn diverse papirer som påvirker vår hverdag. Akuttmedisinforskriften, NOU på høring, Sykehusplanen og ikke minst rundskrivet fra Helsedirektoratet som beskriver utstyr etc. i sykebil. Felles for mange av dokumentene er den utrolige mangelen på ambisjoner, mener Kronikern.

STASJONEN VÅR: Redningen lengs nord-øst

Stor flyktningstrøm over grensa. Gruvekonkurs. Nødnettåpning med kongebesøk. Kirkenes stasjon er midt i begivenhetene den dagen vi er innom.