Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 1 2014

180pxForside-AF_nr1_14Årets første nummer av Ambulanseforum burde være i postkassene snart, og et tema som går igjen er samvirke. Her er ingressene. 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her!
Leder - utdrag
Redningskonferansen går av stabelen den 29. september i år. I samarbeid med Politihøgskolen, Brannskolen, Sivilforsvaret, Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF) skal Ambulanseforum arrangere Redningskonferansen 2014. Dagen vil gå av stabelen på Gardermoen. Ambulanseforums konferanse blir som vanlig arrangert de to påfølgende dagene samme sted. Sett av dagene!
Helikopterstyrten
Den 14. januar 2014, rundt klokken 10.40 havarerte et ambulansehelikopter på oppdrag fra Norsk Luftambulanses base Lørenskog i forbindelse med et oppdrag på Sollihøgda. Havarikommisjonen undersøker fremdeles hvordan dette kunne skje. Den tragiske ulykken berørte hele den norske redningsbransjen sterkt. En følelse av både sjokk og sorg.
Nekrologer
Anders Rostrup Nakstad (luftambulanselege) og Bjørn Nergård (pilot) omkom i helikopterulykken. Den første på 16 år. I dette nummeret har vi nekrologer fra kollegene.
Branninferno i januar
En knusktørr og vindfull vinter på Vestlandet og i Midt-Norge førte til de største brannene Norge har sett etter krigen i løpet av noen dager. 40 hus brant ned i Lærdal. Her skildres aksjonen fra ambulanse- og brannmennenes side.
Største brann i etterkrigstiden
Kun få dager etter at brannen i Lærdal hadde sjokkert Norge med 40 nedbrente bygninger, fikk man en like dramatisk situasjon i Flatanger i Nord-Trøndelag. 64 bygninger brant ned, av dem var 24 boliger eller fritidsboliger.
Quiz - diabetes 
Glem aldri glukose! Quizen er laget av Ambu Kurs ved Lukas Fagskole og Kurs- senter i Malvik. Du finner den her! Lykke til!
Litt medisinsk nytt og annet
Litt mer om planene for Redningskonferansen 2014, litt om ESBL (Exended-Spectrum Beta-Lactamase), verre en MRSA? Litt om sepsis og Naloxone nasalt.
Stasjonsforhold i Ålesund
Arbeidstilsynet har vært på besøk og fastslått at forholdene er uholdbare på «ambulansestasjonen» ved Ålesund sykehus.
Fagkompetanse i ambulansetjenesten
Vi gjennomgår tallene fra en undersøkelse vi gjorde i fjor. De viser at det er 4000 stillinger i norsk ambulansetjeneste, at nesten 600 av disse har paramedicutdanning og litt over 400 sykepleierutdanning i tillegg til fagbrev.
Endrer dokumentasjonskrav
GLADNYHET: Årlig blinker fotobokser i Norge 20.000 ganger for ambulanse- utrykninger. Hver gang åpnes en etterforskning. Dette blir det slutt på nå.
Vi anbefaler
En spalte som viser fram blogger og apper for dem som er interessert i prehospital akuttmedisin.
CBRNe-satsing i Østfold
– Barrieren er brutt. Det er et nytt globalt trusselbilde hvor massedrap på sivile ikke lenger er utenkelig. Derfor er CBRNe-hendelser mer sannsynlige enn før.
Praktisk bok om etikk
Halvor Nordbys nye fagbok Etikk og kommunikasjon i ambulansearbeid. 101 eksempler er en ypperlig utgangspunkt for lærlinger, erfarne og folk som samvirker med ambulansetjenesten til både å forberede seg på, diskutere og få innsikt i hva man kan komme ut for i dette yrket.
Lærlingsim på Gjøvik
Sykehuset Innlandets lærlinger ble samlet for en eksklusiv simuleringsdag på Høgskolen i Gjøvik. Den bød på ulike utfordringer og en alvorsprat.
London Trauma Conference
Hvordan man best skal ta vare på truede luftveier, var et av temaene som gikk igjen på London Trauma Conference.
1-1-2-dag i København 
Den 11. februar, altså den 11.2. arrangeres det 112-dag mange steder i Europa. Den frie aktøren Forum for Samfundets Beredskab (FSB) i Danmark har skapt sin egen variant: En konferanse for fagpersoner fra redningsetatene og politikere holdes i Folketinget.
Blåtur 2013
Da årets julebord skulle planlegges ble det etter en samtale på vaktrommet bestemt at i år ville vi gjøre noe annerledes. Vi ville på tur! Det hemmelige målet ble Gdansk i Polen...
På skole i Berlin 
Skolen «Sentrum for akuttmedisinsk utdanning- og videreutdanning» ble etablert i Berlin i 2006 av seminardeltakere som ikke var helt fornøyd med andre kurs, for å fylle ut mangler og gjøre ambulanseutdanningen mer optimal.
Vått, rått og viktig! 
Langs elvebredden står ti redningsmenn konsentrert og lytter til instruktøren. Snart skal de i vannet og føle på kreftene som er i en elv.
Gammeltida - en spalte fra tidligere årganger
Ambulanseulykke og sikkerhet: (...) Den tragiske ulykken skjedde på E-68 like sør for Kvandal. En ambulanse fra Odda Røde Kors Hjelpekorps kolliderte med en trailer. (...) Sjåføren ble truffet i bakhodet av båren (bårehåndtaket) som laget «utbulingen» av veggen, og døde av skadene han pådro seg i bakhodet efter noen dagers sykeleie på Haukeland sykehus.
Kronikern: Lokalsykehusene brenner
Lærdal stod i januar i full fyr, men minst like het er debatten om lokalsykehus som følger i glørne. Mange er ute med fine ord: Ingen liv gikk tapt, mye takket være lokalsykehuset. Men er dette egentlig rett?
Stasjonen vår - Moss 
Mosselukten er forsvunnet etter at cellulosefabrikken ble nedlagt, og ambulansetjenesten i Moss har fått en flott ny stasjon bygget på samme lest som stasjonen i Eidsberg. Vi har vært på besøk.