Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforum nr. 1 2010

Årets første nummer av Ambulanseforum har vært i trykken. First respond eller brudd på forskrift å rykke ut alene, ambulansearbeidere som er sparket etter fysiske tester, Tøyensaken, helsetilsynets konklusjon i psykiatriambulansesaken hvor to ble sparket etter en hendelse, NBC-medisin og Shanghai er bare noen av temaene.

Årets første nummer av Ambulanseforum har vært i trykken. Her er overskriftene i dette nummeret.

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!

Leder

Korsfest, korsfest: Redaktør Einar Volden har sitt å si om Tøyensaken.

Bare brystkompresjoner

Blant de viktigstes endringene som er gjort i den nye utgaven av Norsk Indeks er omlegging av algoritmen for telefonveiledet HLR. Her anbefales kun brystkompresjoner ved sirkulasjonstans hos voksne de første ti minuttene.

First respond eller brudd på forskriften?

I Telemark og Vestfolds ambulansetjeneste opplever tillitsvalgte det som brudd på forskriften når ambulansearbeidere må rykke alene ut på oppdrag, når man ikke har fått tak i vikarer.


For feit for faget?

Nordlandssykehuset HF har sagt opp tre ambulansearbeidere som ikke har passert kondisjonskravene på de fysiske testene.


Norsk Indeks for medisinsk nødhjelp - 3. utgave

Indeksen er revidert. Her beskrives prosessen og hva som er nytt. Det er gjort mange og viktige justeringer i den nye utgaven, mener Legeforeningens revisjonsgruppe.


Tøyensaken: - Send en jævla, forpult ambulanse

Kommunikasjonen mellom pårørende med minoritetsbakgrunn og AMK ble med ett et brennhett tema på begynnelsen av det nye året som følge av en hendelse på Tøyen den 3. januar i år. Hvorfor ble det slik? Kunne det vært unngått? Hvor ofte skjer det lignende hendelser? Ville felles nødsentraler eller tetrakommunikasjon gjort forløpet annerledes?

Norgesmesterskap i ambulanse

Norges aller første mesterskap i ambulanse vil bli arrangert på Ambulanse Forums konferanse i september 2010. Det er tid for å finne fram sine beste  kolleger og legge seg i trening!


Ikke ta legeavgjørelser!

Statens helsetilsyn har konkludert i en sak hvor det psykiatriske ambulanseteamet i Bergen (PA) ikke tok med seg en pasient til tvungen legeundersøkelse, og pasienten begikk selvmord samme helg. Hendelsen kostet to ambulansearbeidere jobben.

Nytt fra nett

Ambulanseforum har lagt ut 160 medieklipp og artikler på nett siden forrige nummer, og her er noen av de viktigste sakene som ikke blir nevnt så mye i dette nummeret.

Forurenset skadested

Angrepet på New York City den 11. september i 2001 skapte store endringer i CBRN-beredskapen i Norge. Her oppsummerer NBC-senteret de viktigste punktene i NBCs medisinske håndbok.


Ny spalte: En utenlandsk ambulanse

I dette nummeret presenteres intensivambulansen til ASB i den tyske byen Munster. Et flaggskip innen pasienttransport.


Ambulanseforum i gammeltida

Her er utdrag som viser hvor ambulansetjenesten var for 10, 20 og 30 år siden. Fra nr. 1 1980: - Vi kjenner oss maktesløse. Vi vil gjøre en bra jobb. Hjelpe pasienten, men savner utdannelse.


Staseslangen

Tar oss med på runddans ute i felten.Shanghai i Kina - ambulansetjenesten

Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegeler har sjekket ut ambulansetjenesten i byen med 16 millioner innbyggere og 33 ambulansestasjoner, og fått sjokk på akuttmottaket.


Bil i elva

En fagdag for redningsmenn, ambulansetjenesten, Røde Kors og flere arrangert av Hode Over Vann, forteller om de siste metodene innen elveredning.


Multi-MOM mani

Hvis svenskene kan klare seg med en tiltaksbok eller medisinsk operativ manual (MOM), hvorfor kan ikke vi? Det er ressurskrevende å oppdatere på hver sin kant.


Et rike på nett?

Ambulanse1 og Mom-portalen er to fagportaler med kunnskapsstoff basert på medisinsk operativ manual (MOM). Nakos planlegger i disse dager utviklingen av en portal som skal bli et nasjonalt tilbud.

Ambuvalentus

Har selv blitt pasient, og blitt kjørt i ambulanse, uten å røpe sin identitet som ambulansearbeider. Og det er to unge ambulansearbeidere som blir lettere analysert av undercoveragenten.

Leserinnlegg

Ambulanseforums syn på kompetansekrav og utdanning innen ambulansefaget: Fagforbundets leder for faggruppen for prehospitale tjenester Hans Martin Aase har noen kommentarer til forrige leder om sykepleierenes rolle i framtidens ambulansetjeneste.

IDT-7 - et pustemotstandsapparat

Gammel kunnskap i ny teknologi for traumepasienter, som kan forbedre blodtrykk og sirkulasjon prehospitalt.

Svensker gir lyd fra seg

Standby AB er en leverandør som har vært på det norske ambulansemarkedet i mange år uten av vi har lagt merke til dem. Nå intensiverer de arbeidet med å bli markedsleder i Norge på lys og lyd i samarbeide med Handicare AS.

Stasjonen vår - Longyearbyen

Ambulansestasjonen her er ikke som de fleste andre stasjoner. Her er ambulansen - den beste og eneste - plassert på brannstasjonen.

Her er litt om abonnement på Ambulanseforum