Hopp til hovedinnhold


Ambulansepersonell trener på skoleskyting med virtual reality

DANMARK: Det er veldig ressurskrevende å trene ambulansefolk i store katastrofer. Derfor kan de nå øve seg i en virtual reality simulering, ifølge danske TV nyheder.

Det står en animert bevæpnet vakt ved inngangen til skolen, da den virtuelle utgaven av paramedicineren Erik Refshøj Jensen ankommer. I kantinen ligger en kvinne i en stor blodpøl på gulvet. En blodinnsmurt mann kommer løpende og roper om hjelp. Ute i kjøkkenet ligger enda en kvinne i en blodpøl.
Nå er det ambulansemannens oppgave å danne seg et overblikk og prioritere sin tid slik at den som har mest akutt behov for hjelp, blir hjulpet først.

Få erfaring med store skadessteder

Det kan være vanskelig å bevare et overblikk om man aldri tidligere har vært i en lignende situasjon. Derfor er et nytt utdanningsverktøy nå kommet på banen.
Gjennom virtual reality kan ambulansearbeidere nå få erfaring med hva det vil si å komme til et såkalt stort skadessted som noen av de første.
For selv om Erik Refshøj Jensen akkurat nå ser en blødende animert kvinne ligge foran seg, så er det veldig langt fra virkeligheten. Han står iført VR-briller i en garasje. Hele scenariet med skoleskyting foregår kun virtuelt og er en del av et nytt treningsverktøy for ambulansefolk.

Var først til skoleskyting

Det er trening som er ytterst relevant. Det kan ambulansearbeider Jan Storm Sørensen fra Odder nikke gjenkjennende til. Han var i 1994 blant de første ambulansefolk på stedet, da en student skjøt i kantinen på Aarhus Universitet med et oversagd jaktgevær.
Jan Storm Sørensen hadde aldri tidligere vært i en slik situasjon og det har heldigvis heller ikke skjedd igjen.
– I situasjonen tenker du ikke. Du handler bare. Det er først etterpå at du begynner å tenke. I ettertid har jeg tenkt at det var åndsvakt at vi gikk med politiet inn før gjerningsmannen var funnet, for han kunne ha sittet gjemt i enden av gangen og skutt oss alle sammen, sier Storm Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Stigende trussel

Selv om det hittil kun har vært en skoleskyting i Danmarks historie, og et begrenset antall terrorangrep, så er det i stigende grad relevant å utdanne ambulanpersonell til å håndtere slike situasjoner, mener Ricki Toft Kristiansen. Han er selv paramediciner og dessuten utviklingskonsulent på Dansk Præhospitalt Udviklingscenter i Silkeborg.
– Vi må erkjenne at det har blitt mer og mer relevant de siste årene. Truslene er dessverre blitt større. Derfor er det behov for å få trent det å komme ut som første personell på skadesteder. Det er mer viktig en noensinne tidligere, sier han.
Derfor har han i samarbeide med flere østjyske virksomheter de seneste tre årene utviklet denne virtual reality simuleringen, som kan trene ambulansepersonell i å komme først til disse store skadestedene.
Les mer om saken, se bilder og video hos danske TV 2