Hopp til hovedinnhold


Ambulanseflykrisen: Krever handling fra helseministeren

Bare flaks sørget for at det ikke skjedde noe alvorlig da alle ambulanseflyene sto på bakken i natt. Situasjonen er veldig bekymringsfull, sier viseadministrerende direktør ved UNN, Einar Bugge til NRK Troms.

Luftambulansetjenesten HF i pressemelding: Ser alvorlig på ambulanseflyberedskapen
Pressemelding fra Flygerforbundet: Helseforetaket med ansvar for luftambulansetjenesten setter liv og helse på spill 
Altaposten på lederplass: – Det er sjokkerende at kritisk infrastruktur uteblir
Pilotenes reaksjon på en arbeidskonflikt har fått konsekvenser:

  • En pasienten i Finnmark måtte hentes med ambulansehelikopter i stedet for med ambulansefly. Det førte til at helikopteret var ute av beredskap for andre hendelser i fylket.
  • I Nordland skulle en pasient med livstruende skader vært flyttet til UNN i Tromsø for avansert behandling.

– Det var hell i uhellet at det denne gang har gått bra. Vi måtte ty til improvisasjoner og nødløsninger. Det er ikke er ønskelig over tid, sier Bugge.
Les også: Leide inn ambulansejet fra Sverige
Og: Ambulanseflyene tilbake i full beredskap
Han viser til at det har vært usikkerhet og ustabilitet i denne tjenesten i uker og måneder. Nå frykter Bugge at dette vil fortsette fram til neste sommer, når den nye operatøren av ambulanseflyene overtar.

En uhyggelig situasjon

Seks av de ni ambulanseflyene er stasjonert fra Brønnøysund og nordover. De ansatte ved akuttmottaket på UNN i Tromsø satte i verk ekstra krisetiltak i natt, og opplevde stoppen i flygingene som skremmende.
– Det var uhyggelig og veldig alvorlig. Vi hadde frykt i magen. Det kan ikke fortsette. Derfor anmoder vi helseministeren høflig, men bestemt, om å gripe inn og løse situasjonen, sier akuttoverlege Mads Gilbert.
– Løsninga må være at luftambulansetjenesten må bli en del av den offentlige helsetjenesten og ikke settes ut på anbud. Da kommer vi til å få det samme spetakkelet hvert fjerde år. Vi kan ikke ha det sånn. Det er en del av samfunnets viktigste beredskapsfunksjoner. Det som har med liv og helse skal ikke settes ut på anbud, sier Gilbert.
Les mer om saken hos NRK