Hopp til hovedinnhold


Ambulansebombe krevde nær 100 menneskeliv i Kabul

Minst 95 mennesker ble drept og 158 såret da en ambulanse fylt med sprengstoff eksploderte i Afghanistans hovedstad Kabul, skriver Nettavisen.
– De aller fleste drepte var sivile, men det er også militære blant ofrene, sier talsmann Nasrat Rahimi i innenriksdepartementet.
Bomben var plassert i en ambulanse, ifølge innenriksdepartementet.
– Selvmordsbomberen passerte den første sperringen og sa at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat. Ved den andre sperringen ble han gjenkjent, og da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver, sier Rahimi.
Den kraftige bomben eksploderte i en folksom gate i Kabul. På sykehuset Jamhuriat kjempet helsepersonell lørdag med å behandle blodige menn, kvinner og barn som lå på gulvet i korridorene.
Flere av ofrene var kritisk såret, og antall drepte og sårede steg i timene etter angrepet.

Krigsforbrytelse

Angrepet blir møtt med kraftig fordømmelse. Det at bombebilen var kamuflert som en sykebil, beskrives som et klart folkerettsbrudd av FN.
– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB.
– Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, tilføyer han.
Les mer om saken hos Nettavisen