Hopp til hovedinnhold


Ambulansetjenesten: "Den er livsfarlig"

Ambulansetjenesten i Stockholm er bokstavelig talt livsfarlig hevder flere ambulansepersonell. Overlevelsesgraden for personer som rammes av hjertestans er betydelig lavere i Stockholm enn i våre nordiske naboland.

Ambulansetjenesten i Stockholm er bokstavelig talt livsfarlig hevder flere ambulansepersonell. Overlevelsesgraden for personer som rammes av hjertestans er betydelig lavere i Stockholm enn i våre nordiske naboland, skriver Nyhetskanalen.se.

Overlevelsesraten for pasienter som rammes av hjertestans utenfor sykehus er klart lavere i Stockholm enn i København, Oslo og Helsingfors, skriver  SVT.

Målet er at tre av fire pasienter med livstruende tilstander skal kunne nås av ambulanse innen ti minutter. Men dette blir langt fra oppfylt, og ifølge ambulansepersonell savnes det retningslinjer for hvordan akuttbehandling skal utføres.

I dag er målet at 75 prosent av pasienter med livstruende tilstander skal nås av en ambulanse innen ti minutter. For øyeblikket oppnås dette bare i cirka 30 prosent av tilfellene.

Dessuten er ambulansene ikke tilstrekkelig mange eller rett plassert, og de brukes mer som "hurtigtaxier".

- Det finnes ingen som ser på kvaliteten, vi burde få bedre journalsystemer slik at man faktisk kan se hva som skjer der ute, sier Maaret Castrén til Nyhetskanalen.se.

Les mer om saken og se innslag med uttalelse fra Marét Castren på Nyhetskanalen

Les også på SVT: - Ambulansen är mest som en snabbtaxi