Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeiderne i Rana samler inn penger for å få hjertekompresjonsmaskiner til begge bilene

Mo Sanitetsforening som gjør det mulig. Sanitetskvinnene stiller nemlig på eget initiativ 250.000 kroner til disposisjon for ambulansetjenesten i Rana, skriver Rana Blad (krever innlogging).

– Det er helt fantastisk at Mo Sanitetsforening vil gjøre det mulig for oss å kjøpe hjertekompresjonsmaskiner til begge bilene, men momsbeløpet kommer i tillegg. De pengene har vi ikke. Derfor åpner vi nå for å få til et spleiselag, sier ambulansearbeider Turi Bjørhusdal og ambulanselærling på andre året, Benedikte Steen.

Beløpet som mangler er cirka 60.000 kroner. Det håperambulansearbeiderne å få inn via spleisen de har opprettet. Ellers må de vinke farvel til den generøse gaven fra Mo sanitetsforening.

Gjennom jobben vet ambulansearbeiderne at hvert minutt teller når helsa står på spill eller liv skal reddes. Helgelandssykehuset Mo i Rana har en hjertekompresjonsmaskin på akuttavdelinga, som ambulansen får låne når det gjelder.

– Det er veldig bra, men det går tid bort når vi først må hente den og så løpe til bilen før vi kan rykke ut. Men fordi vi har tilgang til maskinen, vet vi at pasientene har nytte av den, sier ambulansearbeider Turi Bjørhusdal.

Hjerte- og lungeredning under transport

I dag gir ambulansearbeiderne hjerte- og lungeredning på stedet. Med en hjertekompresjonsmaskin vil de også kunne gi hjerte- og lungeredning kontinuerlig på vei inn til sykehuset.

– Med maskinen på plass kan vi utføre hjertekompresjon på pasienten på stedet slik at vi får armene fri til å gjøre andre ting. Det er dessuten en stor gevinst å kunne utføre hjerte- og lungeredning under hele transporten til sykehuset. Det kan redde liv, sier Turi Bjørhusdal.

Les mer om saken hos Rana Blad (krever innlogging)