Hopp til hovedinnhold
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse.
Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Ambulansearbeidere er redde for å smitte andre

– I tillegg til krevende smittevernarbeid på jobben, er vi også redde for selv å bli smittet og å ta med smitte hjem til familien, sier Lars Vereide.

– Det er mentalt slitsomt. Vi spør oss: har jeg vært flink nok? Er det blitt rent nok? Er det klart til neste pasient? forteller han til Fagbladet.

Han er klinikktillitsvalgt for ambulanse, AMK og pasientreiser, og representerer ambulansepersonell over hele Sørlandet.

Har blitt lyttet til

I slutten av mars gikk Vereide ut i lokalmediene i Agder med bekymring for at allerede utslitte ambulansearbeidere ikke ville være rustet til å ta imot en pandemitopp senere i vår og sommer.

Når Fagbladet snakker med Vereide et par uker senere, er han glad for at ledelsen har lyttet til bekymringene og at de sammen har funnet tiltak for å legge bedre til rette.

Blant annet har ambulansearbeiderne fått hjelp til smittevask av ambulansene, og de har fått på plass bedre utstyr for vask av uniformer.

Det er også kjøpt inn og bestilt flere uniformer, siden de byttes oftere enn tidligere. Nå venter de, i likhet med mange andre av landets ambulansetjenester, på leveranser. Det er knapphet på utstyr.

Vereide forteller om et stadig høyt arbeidspress og om en arbeidshverdag som er snudd på hodet de siste ukene.

– Vi har mer utetid, selv om antallet oppdrag har gått drastisk ned. Hvert oppdrag tar nå mer tid enn før. Bilene må smittevaskes mellom hvert oppdrag hvor det har vært den minste mistanke om koronasmitte. Vi får heldigvis nå hjelp til smittevask av dem som vanligvis kjører pasientbussen her i området. Sjåførene har fått opplæring i smittevask og det letter arbeidet vårt betraktelig, sier han.

Stressende hverdag

Likevel opplever ambulansearbeiderne en stressende hverdag. Prosedyrer og regelverk har blitt endret nærmest fra dag til dag og det er krevende å holde seg oppdatert.

– Der skoen trykker mest for oss nå, er at det er mentalt slitsomt. Vi spør oss: Er det blitt rent nok, har jeg vært flink nok, er det klart til neste pasient? Og vi er selvfølgelig også redde for å ta med oss smitte hjem, sier han.

Vereide forteller at de har stående beskjed om å kle seg i smittevernutstyr fra topp til tå ved hvert oppdrag hvor det er enten mistanke om eller påvist koronasmitte.

– Det tar tid og det må vurderes raskt ut fra hvilken pasient vi har med å gjøre. Det er også utfordrende at vi på den ene siden blir bedt om å vise måtehold når det gjelder bruk av smittevernutstyr og det at alle pasienter uavhengig av symptomer vil kunne være potensielle smittebærere. Det samme kan vi være, sier han.

I tillegg til dette må ambulansearbeiderne også forholde seg til ulike regimer på ulike sykehus.

– De tre sykehusene i vår region har ulike måter de ønsker å håndtere pasientene på. Det er vanskelig for oss å etterleve alle forventningene. Det hadde vært lettere med like rutiner. Vi føler at vi stadig er litt bakpå, sier han.

Alle er slitne

Lars Vereide roser kollegene for å være veldig tilpasningsdyktige og opptatt av å jobbe så effektivt som mulig. Han håper de klarer seg godt gjennom krisa

– Så lenge arbeidsgiver har nok folk å sette inn når ansatte havner i karantene, går det bra. Men får vi et stort oppsving i pandemien nå, er jeg bekymret. Jeg er også betenkt over turnusene hvor vi skal jobbe lengre skift. Det skaper unødig slitasje, sier han.