Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeider sparket etter fysiske tester

En ambulansearbeider har fått sparken fra Nordlandssykehuset fordi han har for dårlig kondisjon. Nå tar han saken til retten.

En ambulansearbeider har fått sparken fra Nordlandssykehuset fordi han har for dårlig kondisjon. Nå tar han saken til retten, skriver Avisa Nordland.

Les også: Flere frykter for å miste ambulansejobben

Mannen i 40-årene opplever oppsigelsen som helt uforståelig og som ren trakassering. Han sier også at han vil være anonym.

– Jeg frykter represalier fra ledelsen står jeg fram med denne saken, sier han.

Han er 183 cm høy og veier 120 kilo.

– Jeg er fysisk svært sterk og har aldri hatt problemer med å løfte og hente pasienter. Men på grunn av disse kondisjonskravene har jeg og flere sluttet å trene muskler, fordi muskler veier med enn fett. Samtidig kan jeg løfte mye mer enn andre som igjen har bestått kondisjonstesten, sier han.

Ifølge mannen har han fått gode tilbakemeldinger på den jobben han gjør.

– Jeg er jo tydeligvis attraktiv, siden de fortsatt vil at jeg skal jobbe, sier han.

Helsekrav
Det var i 2006 at Nordlandssykehuset overtok ambulansedriften. Like etter innførte helseforetaket helsekrav som hver ambulansearbeider må tilfredsstille. Nå er den første medarbeideren oppsagt som direkte konsekvens av ikke å ha klart kravene.

Den oppsagte har jobbet som ambulansearbeider siden 2003. Advokat Geir Atle Gregussen i advokatfirmaet Robertsen representerer mannen. Tirsdag sendte han stevning til Salten tingrett.

– Han kan altså bære en båre opp tre etasjer, utføre hjertekompresjon i 15 minutter, bære båren med pasient ned tre etasje og opp en etasje. Men han strøk på kondisjonstesten, sier advokaten.

Strengere krav enn politi og brannfolk
Gregussen hevder også at Nordlandssykehuset stiller krav som er strengere enn i andre helseforetak og helsekrav som stilles til politiet og brannfolk.

– Min klient er sterk og kraftig. Han har utført jobben sin tilfredsstillende siden 2003, så blir han likevel oppsagt, sier Gregussen og fortsetter:

– Det er helt uforståelig for meg at et helseforetak sier opp folk på et så svakt grunnlag. Jeg må nesten spørre hvordan det står til med foretakets tjenester overfor befolkningen når de har så dårlige holdninger overfor egne ansatte, sier Gregussen.

- Rystende
30. oktober i år ble mannen fra Salten oppsagt. Han ble så suspendert før han fikk inntre i stillingen igjen. I dag er han i full jobb som ambulansearbeider og skal fortsette med det til en rettskraftig dom foreligger.

Ambulansearbeideren krever oppsigelsen kjent ugyldig og begjærer erstatning på inntil 100.000 kroner fra Nordlandssykehuset.

Personalsjef Kerstin Thoresen i Nordlandssykehuset HF sier at hun ikke kan kommentere personalsaker. Hun vil heller ikke kommentere den mer generelle kritikken mot helseforetaket.

– Jeg har ikke sett stevningen og vil ikke kommentere dette nå, sier hun.

Det er også beskjeden fra Stig Fossum, som også har vært kontaktet av advokat Geir Atle Gregussen i den aktuelle saken.

- Dette er ingen styresak og jeg ønsker derfor ikke å kommentere saken, sier Fossum.

Kommentere vil imidlertid sonetillitsvalgt for ambulansearbeidere organisert i Fagforbundet, Remi Helland.

- Jeg er mildt sagt rystet. Oppsigelsen er usaklig og viser at helseforetaket driver kritikkverdig personalpolitikk, sier Helland.

Les mer om saken i Avisa Nordland