Hopp til hovedinnhold


Alderen på influensasyke uroer smittevernseksperter

Medianalderen på dem som hittil har fått pleie på grunn av H1N1, svineinfluensa, er bare 15 år. Dette uroer amerikanske smittevernseksperter.

Medianalderen på dem som hittil har fått pleie på grunn av H1N1, svineinfluensa, er bare 15 år. Dette uroer amerikanske smittevernseksperter.

Les hele saken i svenske Dagens Medicin: Åldern på influensasjuka oroar smittskyddsexperter

Se smittespredningen på Google Map

Mer om saken: Svak og mindre farlig enn vanlig influensa og fugleinfluensa, mener ekspert

Les også: Pandemien kommer?

New York Times skriver at bare 35 personer har havnet på sykehus på grunn av infeksjon av A-virus (H1N1), men de er unge. Richard E. Besser, sjef for smittevernsmyndighenten Centers for Disease Control Prevention (CDC), sier at dette må man holde rede på. Det var den lave alderen til dem som ble syke med alvorlige symptomer som gjorde at de mexikanske helsemyndighetene fikk øynene opp for den aktuelle influensaen.

Det var just den låga åldern på dem som insjuknade med svåra symtom som gjorde att de mexikanska hälsovårdsmyndigheterna fick upp ögonen för den aktuella influensan.

Noen forskere tror at personer som er født før 1957, da "Asiasyken" H2H2 herjet, kan ha en viss beskyttelse mot den aktuelle influensaen. H2H2 erstatter H1N1, som har sirkulert siden 1918 da spanskesyken gikk over hele verden. I år 1977 var det tid for H1N1 igjen da den "russiske influensaen" slo til, men trolig gir den likevel ikke beskyttelse for eventuelle framtidige pandemier.

Selv om svineinfluensaen hittil ikke har forårsaket noen pandemi er det for tidlig å si at faren er over. Det eksperterne nå uroer seg over er en eventuell "andre bølge", at viruset kommer tilbake i en mer aggressiv og dødelig form.

Det har nemlig vært tilfelle ved flere tidligere influensaer, for eksempel de som herjet i 1781, 1847, 1890 og 1918, skriver New Scientist. Hos alle disse var viruset relativt harmløst til å begynne med, på våren, men kom tilbake i en mer dødelig variant på høstparten.