Hopp til hovedinnhold


Alarmerende voldstall mot ambulansearbeidere i Østfold: Skulle hjelpe beruset mann – ble slått ut av ambulansen

En undersøkelse gjort blant 160 ambulansearbeidere i Østfold viser at hele tre av fire har opplevd episoder med vold og trusler på jobb det siste året. – Utviklingen går i feil retning, sier tillitsvalgt på Sykehuset Østfold til Fredrikstad Blad (krever innlogging).
Tidligere: Ambulansetjenesten i Østfold slår alarm – økende problem med vold og at folk filmer

Undersøkelsen ble gjennomført i fjor, og rundt 160 ambulansearbeidere deltok. Det vil si omtrent halvparten av de ansatte i Østfold.

– Vi ser at politiet opplever det samme. Det handler om manglende respekt for nødetatene. Utviklingen er bekymringsverdig – spesielt siden vi vet at underrapporteringen er stor, sier Bjørndalen.

– Hva slags oppdrag er mest knyttet til vold og trusler?

– Det er hovedsakelig oppdrag og arbeid relatert til rus og psykiatri, hvor våre ansatte opplever vold og trusler. Det er en opplevelse at vi stadig må forholde oss til sykere pasienter, sier Bjørnland.

Så sent som denne uken måtte en mann i 20-årene, bosatt i Fredrikstad-distriktet, møte i tingretten tiltalt for å vold og trusler en sommernatt for to år siden. Den unge mannen hadde vært på fest, og hadde havnet i slåsskamp da han var ute for å lufte seg.

Etter slåsskampen hadde vedkommende dratt på en annen fest. Men utover kvelden ble ambulansen tilkalt, da mannen var svært beruset og hadde smerter etter slåsskampen han hadde havnet i.

Slo ambulansearbeider ut av bilen

Men mannen ønsket imidlertid ikke å være med til sykehuset. I retten onsdag innrømmet han å ha slått både ambulansearbeideren ut av bilen og en polititjenestemann med knyttet neve. Han skal også ha spyttet på politiet og kommet med trusler.

– Jeg husker ingenting, men jeg skjønner jo at jeg må ha gjort det. Dette er egentlig ikke meg, jeg er ikke en aggressiv person til vanlig, forklarte tiltalte i Fredrikstad tingrett.

Les mer om saken hos Fredrikstad Blad (krever innlogging)