Hopp til hovedinnhold


Alarmen om livstruende vold gikk på skole – elever rapporterer om fullt kaos

Noen lærere skal ha fortsatt undervisningen da alarmen gikk, skriver iFinnmark (krever innlogging).

iFinnmark har vært i kontakt med en elev som ikke var til stede da alarmen gikk, men som fikk med seg opptrinnet i etterkant. Vedkommende ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller om en kaotisk situasjon, og en ledelse som ikke kjente retningslinjene for hva man gjør når terroralarmen går.

Vedkommende forteller at elevene har fått beskjed om at lyset skal skrus av og døra til klasserommet låses når terroralarmen går. Videre skal man forhindre sikt gjennom vinduene, og elevene skal sette seg ned langs veggen. Døra skal ikke låses opp før politiet kommer, forteller eleven.

– Ganske håpløst

– Men nå fortsatte noen undervisningen, mens andre sendte elevene på gangen, forteller eleven, som sier at rektor under et allmøte ga uttrykk for ikke å kjenne til rutinene for hva som skal gjøres når terroralarmen går. Vedkommende sier også at sirenen gir en annen lyd enn brannalarmen.

– Dette var ingen øvelse, og det er ganske håpløst at øverste ledelse ikke vet hva som skal gjøres i en sånn situasjon. Flere ble veldig redde, sier vedkommende.

Politiets operasjonssentral bekrefter at de har hatt en utrykning til Vadsø VGS.

– Det var en alarm som ble utløst ved skolen. Det viste seg fort å være en feilmelding på alarmen. Skolen har to typer alarmer, den ene en brannalarm, den andre en PLIVO (pågående livstruende vold) -alarm. Det var den siste alarmen som ble utløst, forteller Torfinn Halvari ved operasjonssentralen.

Falsk alarm

Alarmen førte til utrykning med både politi, brannvesen og ambulanse. Halvari forteller at de imidlertid raskt fikk avkreftet at det var fare på ferde.

– På stedet får vi raskt kontakt med vaktmester på skolen, som opplyser at det alarmen sannsynligvis er utløst ved en feil. Vi tok en prat med de ansatte og elevene før vi forlot området, forteller Halvari.

Han bekrefter at stemningen var anspent ved skolen.

– Både elever og lærere er selvsagt skremt av oppbudet av ambulanse, brann og politi utenfor skolen. Det er klart at de blir både skremt og betenkt over det som foregår, forteller Halvari.

Han opplyser om at politiet vil jobbe videre med saken for å avdekke årsaken til den falske alarmen.

Mangler opplæring

Rektor Marianne Fjellheim forteller at grunnen til at de forskjellige lærerne reagerte forskjellig er at mange ikke har rukket å få opplæring enda.

– Det som er en utfordring er at brannalarmen og terroralarmen er ganske lik. Vi har på planen å kjøre en planlagt øvelse i brann og plivo-alarm, men denne uanmeldte alarmen kom oss rett og slett i forkjøpet, vi har bare hatt undervisning i ett par dager. Når vi skal ha øvelse, skal både elever og lærere gjøre seg kjent med forskjellen på alarmene, og rutinene som hører til, sier Fjellheim.

Hun er selv ny rektor på skolen, og vedgår at rutinene ikke er godt nok kjent for de ansatte.

– Vi har nå kunnskap om at rutinene våre ikke er godt nok gjennomgått, og det ser vi nå. Nå skal vi ha en undersøkelse blant lærerne for å evaluere og se hva det er vi kan gjøre bedre til neste gang. Vi planlegger en øvelse i samarbeid med politi og brannvesen allerede i nærmeste fremtid, sier rektoren.

Les mer om saken hos iFinnmark (krever innlogging)