Hopp til hovedinnhold


Alarmen gikk 663 ganger

Så mange henvendelser på ett år, har legehelikopterbasen på Dombås ikke hatt tidligere.

Så mange henvendelser på ett år, har legehelikopterbasen på Dombås ikke hatt tidligere, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

663 ganger gikk alarmen på Dombåsbasen til Norsk Luftambulanse i 2011. Året før gikk alarmen 630 ganger.

- Det er ikke snakk om noen stor økning i antall henvendelser. Tallet er stabilt fra år til år, sier redningsmann Christen Tellefsen (45) fra Heidal.

Meste på 25 år

Han gikk av vakt mandag formiddag etter en travel jule- og nyttårshelg.

- Ikke alle henvendelser resulterer i oppdrag. Noen ganger er været for dårlig. Andre ganger blir oppdragene løst på andre måter, opplyser Tellefsen.

Like før jul fikk Dombåsbasen en ny legebil som blir brukt i kritiske situasjoner.

Mer enn orkan

Mannskapet på legehelikopteret hadde nettopp landet etter et gjennomført oppdrag da det blåste opp til full orkan i julehelgen.

- Vi opplevde en vindstyrke på 42 meter i sekundet. Det er mer enn orkan. Det kan være ubehagelig å være i helikopteret under slike forhold. Men sikkerheten blir alltid ivaretatt. Helikopteret er laget for å tåle forholdene, sier pilot Morten Jystad (40) som har vært på Dombåsbasen i fire år.

Jubile

For hele selskapet foreligger det ingen oversikt over antall gjennomførte oppdrag i 2011. Det er ikke tatt noen avgjørelse om å bygge ny helikopterbase dette året. Men Norsk Luftambulanse har påpekt behov for nye baser i innlandet, i Nordland og i området Skien/Porsgrunn.

Generalsekretær Åslaug Haga i Norsk Luftambulanse kommer til Dombås denne uken. I to døgn skal hun oppleve livet på basen, og hun skal være med på planleggingen av jubileumsmarkeringen 9. juni.

Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen