Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Nordlandssykehuset, parkert utenfor stasjonen på Fauske. Foto: Live Oftedahl
Ambulanse i Nordlandssykehuset, parkert utenfor stasjonen på Fauske. Foto: Live Oftedahl


Akuttoppdrag skapte nær ambulansekrise da ulykken skjedde

Da trafikkulykken med mange ungdommer involvert skjedde på Bøneset i Sortland onsdag kveld, var ambulansetjenesten i en nær krisesituasjon.

To av ambulansene var på akutte oppdrag og måtte frakte pasienter til sykehuset før de kunne rykke ut til ulykken, skriver Vesterålen online (krever innlogging).

På spørsmål fra VOL, som hadde to reportere på ulykkesstedet, opplyser kommunikasjonssjef Randi Angelsen i Nordlandssykehuset at det tok 20 minutter før den første ambulansen kom til ulykkesstedet.

– Nærmeste ledige ressurs var 30 minutter unna skadestedet. Ambulansen på Sortland og ambulansen på Stokmarknes var begge på akutte oppdrag da varslet om trafikkulykken kom. Begge leverte raskt sine pasienter på sykehuset og rykket så direkte ut til ulykken.

VOLs reporter på stedet ble klokka 21:57, nær et par timer etter at ulykken ble meldt, kontaktet av helsepersonell fra Lødingen-ambulansen. Også andre i biler som ikke var involvert i ulykken, ble kontaktet av ambulansepersonellet. Ambulansepersonellet stilte spørsmål til flere om «hvem som hadde pasienten i bilen». Dette forklarer kommunikasjonssjefen slik:

– Ved en stor ulykke med mange involverte gjøres det en systematisk hastegradsvurdering og prioritering av pasientene. Når situasjonen blir oversiktlig, det vil si at alle involverte er undersøkt og har fått den hjelpen de trenger, er det naturlig å dokumentere personalia på involverte, sier kommunikasjonssjefen til VOL.

VOL registrerte ved ulykkesstedet at det sto helsepersonell langs veien, som ble fraktet bort av private biler. Vi har spurt sykehuset om dette er vanlig rutine, eller om helsepersonell skal fraktes på annen måte.

– Når katastrofealarmen utløses, møter helsepersonell som ikke er på vakt eller jobb, opp på sitt arbeidsted. Ansatte som jobber i ambulansetjenesten, møter på skadestedet, da dette er deres naturlige arbeidsplass. Disse kommer seg til og fra skadestedet på egen hånd. Ambulansen prioriteres til skadde pasienter. Det ble ved denne ulykken varslet et stort antall ansatte, herunder ansatte på fri, som møtte direkte på ulykkesstedet.