Hopp til hovedinnhold


Akuttmedisinsk skivebom

– Det er greit nok at det skjer en vurdering av traumebehandling i Finnmark. Landsdelen trenger all den kompetanseheving den kan få. Men det er i distriktene behovet for kompetanseheving er størst. Det er der den livreddende primærinnsatsen finner sted.

– Det er greit nok at det skjer en vurdering av traumebehandling i Finnmark. Landsdelen trenger all den kompetanseheving den kan få. Men det er i distriktene behovet for kompetanseheving er størst. Det er der den livreddende primærinnsatsen finner sted, sier Kommuneoverlege Tom Viken i Lebesby og Gamvik til Finnmarken.

Les også: Ambulansearbeiderne bekymret over Helse Nords forslag

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord uttalte nylig til Finnmarken at Kirkenes er en pasientfelle fordi sykehuset der ikke har kompetanse til å ta imot hardt skadde. Norum anbefaler derfor Hammerfest som traumesykehus for Finnmark, også fordi dette sykehuset ligger nærmere Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Kommuneoverlege Tom Viken i Lebesby og Gamvik mener hele problemstillingen er akuttmedisinsk skivebom.

Han anbefaler helseforetaket å legge mer vekt på samhandlingsreformen i debatten.

– Det dreier seg kort og godt om at man også i akuttmedisinsk sammenheng må fokusere mer på rett behandling, til rett tid og på rett sted, altså der folk bor.

– Spesialisthelsetjenesten er nødvendig, la nå det være klart. Men å fokusere mer på oppgradering av et allerede kompetent sykehus til traumesykehus, med de fordeler og ulemper dette har, framfor å sikre akuttmedisinsk kompetanse og primærinnsats i kommunene er bortimot galskap, sier Viken.

Han er tvilende til om det er omsorg for pasientene som ligger til grunn for fokuset på et traumesykehus. Viken synes forslaget virker mer økonomisk og politisk enn medisinskfaglig motivert.

Les mer om saken i Finnmarken