Hopp til hovedinnhold
Hjerte-lungeredning og påkoblet hjertestarter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Akutthjelpere: – Gir kommunene sjansen til å øke egen beredskap

I Vesterålen er det over 30 akutthjelpere, som kan rykke ut ved tidskritiske hendelser, som hjertestans.

– Prosjektet har vært med på å redde liv, sier Mads Eirik Rødsand i stiftelsen Norsk luftambulanse til Vesterålen Online (krever innlogging).

– Jeg ble selv en del av akutthjelpeprosjektet i 2013 og skjønte fort at denne organiserte opplæringa og satsinga ville redde liv. Satt i kontekst til min egen jobb, gir en kjempegod følelse når er ute på ambulanseoppdrag når en kan se egen innats og makkers innsats er med på å redde liv.

– Men følelsen og ha vært med og lært opp noen andre igjennom akutthjelperprosjektet, som igjen har vært med på å redde liv er også helt ubeskrivelig. Man blir sykt stolt og ydmyk på samme tid, sier Mats Eirik Rødsand.

Han er regionkontakt og ansvarlig for akutthjelpere og instruktører i Nordland fylke.

Liknende prosjekt i Sverige

Norsk luftambulanse driver nå utdanning av brannvesen i hele Norge. Kurset som heter akutthjelper, handler i grove trekk om førstehjelp.

Nylig var Rødsand med på podkasten «Branncast», der han fortalte om hvordan akutthjelperkurset ble til på Senja i Troms, etter initiativ fra to dedikerte ambulansearbeidere.

– Da prosjektet startet opp i 2009, var timingen god. I Sverige har man et liknende prosjekt som heter «I ventan på ambulans» (IVTA). I starten var det ganske mange motforestillinger. Mange fryktet at den lokale ambulansetjenesten skulle forsvinne og at brannkorpsene måtte overta akuttberedskapen, sier Rødsand.

Seks kommuner i Troms ble med på prøveprosjektet. Deretter har det vokst til flere enn 4000 aktive mannskaper, fordelt på 290 brannstasjoner i hele landet, ifølge Rødsand.

– Skepsis snudd til entusiasme

– Vi er stolt av å se at skepsis er snudd til entusiasme. I dag er det ikke usannsynlig at hvis du blir syk, og nærmeste ambulanse er opptatt, kan dukke opp noen trygge og dedikerte akutthjelpere som hjelper deg mens du venter på ambulansen, sier Rødsand.

Brannfolkene du får på døra, har fått førstehjelpsopplæring for å være en akutthjelper. Ofte vil de være med på å trygge deg som pasient, gi deg oksygen om du har behov for det, eller bistå deg på annet vis frem til ambulanse er på plass.

Sponser komplett utstyr

– Konseptet er enkelt å selge inn til kommuner, men gjerne i kommuner der det hersker fred og ro i forhold til øvrig akuttberedskap, sier han.

Kommunene betaler ikke noe, den eneste utgiften de har er å lønne brannmannskapene på kursene og selvfølgelig når brannvesenet er i oppdragsløsning.

– En akuttsekk, hjertestarter og kompresser med mer, komplett utstyr er sponset, sier han.

Stiftelsen Norsk luftambulanse bruker store ressurser i prosjektet, men også Fagforbundet og Gjensidigestiftelsen har bidratt med midler til prosjektet.