Akuttmedisin

Akutt viktig

Publisert Sist oppdatert

Akutt helsehjelp er livsviktig. Jeg kan derfor ikke la være å undre meg over at en ofte finner turnuskandidater alene på vakt i et akuttmottak. Særlig i helgene, skriver Kjetil Kjensli i en blogg hos Dagens Medisin.
Akuttmedisin er heller ikke en egen spesialistutdanning for leger. Det undrer meg. Og i det ganske land, blir det stadig mer populært blant lokalpolitikere å overlate ansvaret for legevakt og øyeblikkelig hjelp til andre kommuners politikere. Eller noen andre. Generelt. Litt underlig, det også. For hva annet er det som er så viktig – lokalt?
Jeg synes også at vi i Norge har i overkant mange vikarleger med dårlige språkkunnskaper i distriktene, og som i løpet av noen måneders opphold via et vikarbyrå, får en nokså tilfeldig innføring i hva det vil si å bo på et lite sted, mørkt, kaldt, mye snø og vind og dårlig fremkommelighet. Hvem mobiliserer en da, når en ikke kjenner noen – eller nesten ikke kan språket? Og når legevakta blir stadig lengre unna? Det undrer meg.
Helse- og omsorgskomiteen var tidligere i høst på komitereise i Australia. Akuttmedisin var ett av temaene vi ønsket å få mer innblikk i. En slik visitt gir naturlig nok bare korte innblikk og presentasjoner. Men vi fikk en sjeldent åpen og grundig visitt i et nytt sykehus i GoldCoast sør for Brisbane. Av spesialister i akuttmedisin med femårig spesialisering i akutt og «allmenn» medisin, i et akuttmottak hvor pasientene gjerne blir et døgn før de sendes videre og som var utstyrt med egen MR-maskin og radiolog.
Distriktsmedisin
I Australia har de 17 legespesialiseringsretninger.
Én av dem er akuttmedisin, som er femårig og med et eget «akuttcollege». I tillegg har de en egen spesialisering i distriktsmedisin, som også har sitt eget college.
I tillegg til det allmennmedisinske, handler mye i distriktsmedisinen om samfunnsmedisin og det å både bo i og utøve en profesjon i et lite samfunn.
Mye handler også om praktiske utfordringer, når avstandene blir store og det er få kollegaer å spille på. Hvem mobiliserer man da? Etter hvert har også telemedisin blitt en viktig del av spesialiseringsretningen, samt samarbeid med luftambulansen.
Les hele bloggen hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS