Hopp til hovedinnhold


Akutt syke pasienter må vente

Antallet pasienter som må vente på ledig ambulanse, til tross for at de har behov for akutt legehjelp, er tredoblet etter Vestre Vikens ambulansekutt i april, ifølge Dagsavisen Fremtiden.

I mars i år bestemte Vestre Viken Helseforetak seg for å kutte antallet ambulanser i Drammen på natten fra tre til to biler. Nå kan Dagsavisen Fremtiden publisere i tallene som viser at dette går ut over innbyggerne i drammensområdet som trenger akutt hjelp av ambulanse.

Årets tre første måneder viser at ambulansene i Drammen står overfor en økende oppdragsmengde sammenlignet med i fjor. Allikevel valgte Vestre Viken HF å legge ned én ambulanse fra og med 1. april.

Fra 27 til 75 tilfeller

På samme tid i fjor registrerte Vestre Viken 27 tilfeller der pasienter med akutt behov for ambulanse måtte vente fordi det ikke fantes ledig bil. I april måned, etter ambulansekuttet, har helseforetaket registrert alarmerende 75 tilfeller der man opplever det som kalles for samtidskonflikt – altså at det ikke finnes ledig ambulanse til å rykke ut til pasienten.

Fra januar til mai i år er det registrert hele 241 hendelser der man ikke har ledig bil til å rykke ut på et oppdrag som haster.

Dør eller blir sykere

Både i Drammen, Modum, Vikersund og Svelvik har det vært eksempler på at pasienter dør eller får vesentlig forverring av sin helsesituasjon på grunn av for lang ventetid på ambulanse.

Les mer om saken hos Dagsavisen Fremtiden