Hopp til hovedinnhold


Advarer mot svekket beredskap på redningshelikoptrene

Ledelsen ved 330 Skvadronen advarer nå om at de snart ikke lenger vil klare å opprettholde full beredskap ved samtlige stasjoner i Norge. Årsaken er alvorlige og omfattende tekniske problemer med Sea King-helikoptrene.

Ledelsen ved 330 Skvadronen advarer nå om at de snart ikke lenger vil klare å opprettholde full beredskap ved samtlige stasjoner i Norge. Årsaken er alvorlige og omfattende tekniske problemer med Sea King-helikoptrene, skriver NRK Tromsø.

Les også: - Liv og helse i fare

– Sea Kingen begynner å bli gammel, og det blir stadig mer krevende å holde den i lufta. Det største problemet i dag er mangelen på reservedeler, og den høye tidsbruken for å skru på så gamle maskiner, sier skvadronsjef Svein Tore Pettersen ved 330 Skvadronen til NRK.no.

I snart 40 år har Sea Kingen vært vår fremste livredder. Men nå er de gamle sliterne i ferd med å falle fra hverandre. Den store slitasjen gjør at skvadronsjefen ved 330 frykter for døgnberedskapen ved de seks redningsbasene i Norge.

Risikoen for at Sea Kingen ikke kommer seg i lufta på redningsoppdrag er derfor til stede. Den absolutte limit er nå nådd, mener skvadronsjefen. Likevel vil han ikke betegne situasjonen som alvorlig.

– Vi står ikke overfor en systemkollaps. Men systemet er gammelt, og vi kan få problemer med å opprettholde beredskapen på seks baser samtidig over tid.Vi kan komme dit at enkeltbaser vil være uten beredskap. Det er et reelt scenario vi må være forberedt på, sier Pettersen.


Et av to i drift

Den norske redningsskvadronen 330 er stasjonert på seks baser med til sammen 12 Sea King-helikoptre. Men bare halvparten av helikopterne er klar for oppdrag. De seks andre gjennomgår kontinuerlig vedlikehold og utbedringer på grunn av slitasje. For å opprettholde beredskapen må minimum seks av de tilsammen 12 helikoptrene være i drift.

– Det er veldig sjelden at begge helikoptrene er i operativ stand. I gjennomsnitt var maskin nummer to klar i bare ti prosent av tiden, sier skvadronsjefen på 330.

Det er usikkert hvilket helikopter som skal erstatte Sea Kingen. Her har politikerne fortsatt ikke klart å bestemme seg.

– Dette er en prosess som tar tid og det er snakk om store investeringer. De helikoptrene vi skal kjøpe er ikke hyllevare. Planen er å komme til Stortinget i vår med en proposisjon hvor vi skisserer behovene og kostnadsrammen, sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) til NRK.no.

Les mer om saken på NRK