Hopp til hovedinnhold


Advarer mot høy overdosefare i Oslo

På én uke rykket Ambulansetjenesten ut på over 50 overdoser i Oslo. Nå ber de narkomane i Oslo være på vakt, melder NRK Østlandssendingen.

Ifølge Ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus (OUS) fører de vanligvis ikke statistikk, men på grunn av ekstra mange overdoseutrykninger valgte en ansatt å føre ned alle utrykningene fra 26. juni til 5. juli.

I denne perioden ble det registrert 56 utrykninger for overdose, som er dobbelt så mange som i fjor. Likevel vet de ikke hvorfor det skjer nå. 

– Vi vet ingenting om årsaken til hvorfor det er slik, og om det er et nytt stoff på gang, sier Anne-Cathrine Braarud, avdelingsoverlege ved ambulanseavdelingen ved OUS.
På en natt rykket Ambulansetjenesten ut på seks overdoser i løpet av halvannen time. De har funnet folk på utesteder, på gata og på private adresser. 

Ambulansetjenesten skal fortsette å se på tallene og prøve å finne ut hvorfor det er så mange flere overdoser i år.

Nesespray og røyking for færre overdoser

For å unngå dødsfall blant rusmisbrukere innførte helseminister Bent Høie en nesespray mot overdose i slutten av mai. Nesesprayen inneholder nalokson som fungerer som en motgift mot overdoser.
– Vi vet at det er viktig at motgift gis raskt ved en overdose. Derfor må vi styrke brukernes, de pårørende og andre som er i kontakt med rusavhengige sin mulighet til å hjelpe raskt, uttalte helseminister Bent Høie (H) da sprayen ble lansert.
Sprayen skal deles ut til rusavhengige, pårørende og personer i hjelpeapparat rundt rusmiljøene.
Oslo kommune prøver også å hindre overdoser ved å kurse narkomane i å heller innta heroin gjennom røyk enn gjennom sprøyte. Ved røyking av heroin unngår brukerne blodsmitte, infeksjoner, blodpropp, sår som ikke gror og ødelagte årer.
Les mer om saken hos NRK