Hopp til hovedinnhold


- «Absurde» streiker

Spekter vil ha en kraftig innstramning i streikeadgangen for offentlig ansatte.

Spekter vil ha en kraftig innstramning i streikeadgangen for offentlig ansatte, skriver Dagens Næringsliv.

Administrerende direktør Lars Haukaas i arbeidsgiverforeningen Spekter vil ha slutt på streiker som to av sommerens streiker ved sykehusene, skriver Dagens Næringsliv.

Han går nå kraftig ut mot arbeidstager-organisasjonene Unio og YS og motivene bak to av vårens streiker.

En av streikene Spekter-lederen sikter til er den fem dager lange streiken under tariffoppgjøret i våres, der sykepleierne i helseforetakene krevde likelønnspott.

Haukaas til DN at formålet med streik er å presse hverandre tilbake til forhandlingsbordet, men at det ikke var tilfellet her. Streiken bar ifølge Haukaas mer preg av politisk demonstrasjon enn av å presse arbeidsgiver.

-Hvorfor streiker man da?
Den andre streiken Haukaas stiller spørsmål ved er den to uker lange streiken blant YS-organiserte ambulansesjåfører i begynnelsen av juli. Også denne kom etter brudd i tarifforhandlingene med Spekter.

- YS-streiken var den mest absurde. Det var en streik for en gruppe som LO også organiserer, der YS skulle ha mer enn det var blitt enighet med LO om. Det er tradisjon for at den type kamper ikke fører frem. Hvorfor streiker man da? Og hvorfor tar de, av alle yrkesgrupper, ut ambulansesjåførene? De går rett inn i funksjoner som må gi trøbbel. Dette er streiker som ikke har andre utganger enn tvungen lønnsnemnd. Dette var en streik fordi noen ønsket å markere seg. De vil ha drama og kritiske situasjoner hver eneste dag, sier Haukaas til DN.

Les mer om saken i Dagens Næringsliv