Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons


92 år gammel covid-syk kvinne døde under transportoppdrag

– Det var ingen verdig slutt å dø i baksetet.

SVERIGE: Syketransporten gikk til Västerviks sjukhus forrige fredag. Bak rattet satt Magnus Kviske, skuespiller fra Kalmar som stiller opp som sjåfør for syketransporter under koronapandemien, skriver Dagens Vimmerby.

Som følge av koronapandemiens jerngrep om samfunnet finnes det ingen jobber i underholdningsbransjen for Kviske. Derfor har han jobbet som drosjesjåfør for covid-19-pasienter i Kalmar.

– Det er vanskelig å finne sjåfører som vil gjøre denne jobben, vi er jo litt utsatt. Vi kaster oss inn i frontlinjen og henter pasienter som er veldig syke. Jeg gjør det for å avlaste, jeg vet at helsevesenet er presset, sier Kviske i et intervju med Aftonbladet

Sjåfør uten helseutdanning

Kviske, som ikke har helseutdanning, men taxikort, har fått kun grunnleggende utdanning i hjerte- og lungeredning og informasjon om hvordan kjøretøyet skal rengjøres, og hvordan man skal håndtere smittevernutstyret som må være på.

Fredag den 20. november oppplevde han en vanskelig transport han aldri vil glemme. Han hentet en 92 år gammel kvinne som knapt var ved bevissthet fra en eldrebolig i Hultsfreds kommun, og begynte den lange reisen på ti mil til Västerviks sjukhus. 

Han sier i intervjuet med Aftonbladet at det hadde vært bedre med en ambulansetransport.

– Sykepleieren hadde bestemt at det skulle være syketransport. Jeg tenkte nok at det ikke kom til å ende bra, men innså at om hun måtte vente på ambulanse, så ville det ta enda lengre tid, sier Kviske til Aftonbladet. 

Døde rett for ankomst til sykehuset

Han hørte hele tiden at den eldre kvinnen rørte seg i baksetet på syketransporten, men et drøyt minutt før de var framme ved ambulanseinngangen ble kvinnen helt stille.

– Jeg innså at noe hadde skjedd og kjørte i full fart til akutten hvor hun ble tatt hånd om veldig raskt. Men det gikk ikke å gjenopplive henne. Hun hadde dødd i bilen. Når adrenalinet hadde lagt deg, det ble stille og jeg sto igjen der i akuttmottaket, så brøt jeg sammen. Alt ble så tydelig. Det synes ikke det var en verdig slutt å dø i baksetet på en transportbuss. Jeg begynte å tenke på ting som «om jeg bare hadde kjørt litt fortere».

Han bebreider seg selv for hendelsen og forteller at nødvendige endringer kan være på gang.

– Vurderingene bør ses over, hvem som skal kjøre med oss og hvem som skal kjøre med ambulanse. Avstanden skal også vurderes, det er ikke rimelig at vi skal kjøre så lange turer.

Avisen har vært i kontakt med Christer Holmgren, administrerende direktør for Kalmar länstrafik, som beklager hendelsen. 

– Det er trist når noe som dette skjer. Länstrafiken utfører transporten, men ikke den medisinske vurderingen på de vi for bestilling på å hente. Det er helsetjenesten som gjør vurderingen sier Holmgren. 

Slik vurderer helsetjenesten hendelsen

P4 Kalmar har vært i kontakt med Monica Örmander, medisinsk ansvarlig sykepleier i Hultsfreds kommun, om den tragiske hendelsen. 

– Det er som oftest kommunens sykepleiere som gjør vurderingen om hvilken transport som er best for den enkelte ut fra allmenntilstanden. Allmenntilstanden kan forandres, så det er noe man må diskutere, sier Örmander. 

Kviske, som ikke har helseutdanning mener at en ambulanse ville vært det beste.

– Det som har skjedd er bare å beklage. Vi i Hultsfreds kommun kommer til å se over situasjonen for å se om det är noe vi trenger å forandre. Vi vil ikke at lignende hendelser skal skje igjen. Det er ikke vi som har selve transporten, det skjer i samarbeid med KLT og Region Kalmar, sier Monica Örmander.