Hopp til hovedinnhold


Mer bruk av ambulansetjeneste

Akutt psykiatrisk syke som må til behandling, blir ofte fraktet til sykehus av politiet. Nå skal ambulansetjenesten i Vestfold og Telemark i større grad ta hånd om transportene, gjerne i samarbeid med politiet.

Akutt psykiatrisk syke som må til behandling, blir ofte fraktet til sykehus av politiet. Nå skal ambulansetjenesten i Vestfold og Telemark i større grad ta hånd om transportene, gjerne i samarbeid med politiet,  skriver NRK Østafjells.

Dette kan oppleves som problemtatisk for pasient og pårørende når uniformert politi kommer. Psykiatrien i Vestfold og Telemark jobber nå sammen for at ambulanspersonell i større grad skal benyttes i slike situasjoner.

- Jeg tror politiet har mange oppdrag som ambulansen kanskje kunne tatt hånd om, forteller politibetjent Line Nerdrum som ofte har fraktet psykiatripasienter til sykehus.

Helsepersonell mer kunnskap

Som oftest er det politiet som får den første henvendelsen når personer havner i en psykose. De kan være voldelige og da er det nødvendig med politi.

- Naboene ser, barna ser, og det er rop og skrik. Noen ganger må vi bruke makt, sier Nerdrum.

Siden helsepersonell har mer kunnskap om slike situasjoner bør de oftere benyttes.

- Ambulansetjenesten skal i større grad ta hånd om transportene, gjerne i samarbeid med politiet, sier Jostein Todal, klinikksjef, Sykehuset Telemark.

Nye rutiner

AMK-sentralen i Vestfold og Telemark skal i større grad gi slike turer til helsepersonell, men fremdeles gjenstår en del arbeid.

- Rutiner må skrives, og noen avklaringer må gjøres. Men i utgangspunktet er vi enige om hovedtrekkene og ønsker å få dette til tidlig i 2010.

Les hele saken på NRK