Hopp til hovedinnhold

Nytt fra nett - terror i Paris og fisjonering i Vestfold og Telemark

Stjernenatt ved Rhonens bredd i Paris av Van Gogh


Nytt fra nett i siste utgave av Ambulanseforum forteller både om terror i Paris, fisjonering av ambulansetjenestene i Vestfold og Telemark, og at Oslo universitetssykehus sier fra seg samarbeid om paramedic-utdanningen på Gjøvik.

Fra Ambulanseforum nr. 5 2015. Tekst: Live Oftedahl

Terror i Paris
Fredag den 13. november ble Frankrikes 9/11 og 22/7

Marerittnatt og ambulanser i skytteltrafikk: Åtte gjerningsmenn i tre team gikk til angrep på tre forskjellige steder i Paris.

129 ble drept. 352 ble skadet, hvorav 99 alvorlig. Kl. 21.20 startet angrepene utenfor Stade de France hvor Tyskland og Frankrike spilte en vennskapskamp.

Tre selvmordsbombere sprengte seg på forskjellige steder utenforstadion. Kl. 21.36 gikk et team til angrep med skytevåpen på forskjellige barer og restauranter i et populært utelivsområde i 11 arrondisement.

21.40 gikk tre eller fire inn i Bataclan konsertlokale, som har plass til 1500 og var utsolgt den kvelden, og skjøt inn i menneskemengden der.

Her ble minst 89 drept. Politiet gikk til aksjon og stoppet gjerningsmennene i Bataclan rundt 00.20.

Den franske presidenten valgte å innføre unntakstilstand, stenge grensene og jakten på de involverte og andre terrorister startet umiddelbart. Franskmenn var i sjokk og sorg i etterkant.

Hele Europa og mange land i resten av verden sørget med det franske folk og viste sin støtte. Vi håper å få til en artikkel om hvordan redningsarbeidet foregikk.

Sykehuset i Telemark:
Ønsker å dele ambulansetjenesten

Prehospital Klinikk har vært felles for Sykehuset Telemark og Vestfold siden 2004. Nå mener Bess Frøyshov, administrerende direktør ved Sykehuset Telemark, at den akuttmedisinske beredskapen vil bli styrket dersom klinikken deles mellom sykehusene.

NRK Nordland:
Ansatte reagerer på ulovlige arbeidsforhold i ambulansetjenesten

Nå skal Arbeidstilsynet granske forholdene ved en rekke ambulansestasjoner i Nord-Norge.

Høgskolen i Gjøvik:
OUS trekker seg fra samarbeid om paramedicutdanning

Høgskolen i Lillehammer (HiL) og Høgskolen i Gjøvik (HiG) har i flere år samarbeidet om gjennomføring av det Nasjonale paramedic-studiet som ble etablert på HiL i 2003.

HiG har tatt over det formelle ansvaret for gjennomføringen, og Sykehuset Innlandet vil nå bli en del av samarbeidet.

Helse Sør-Øst:
Bedret aksessstid for AMK-sentralen

Svartidene på AMK-sentralen ved Oslo universitetssykehus er nå betydelig bedret. Over 90 prosent får svar innen 10 sekunder, og Helsetilsynet har avsluttet sin tilsynssak.

Aftenposten:
Helsetopp må gå av etter å ha truet klinikkdirektør

Leder av Undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn, Gro Vik Knutsen, mislikte sterkt at klinikkdirektør Olav Røise gikk ut i Aftenposten mot konklusjonene i den foreløpige rapporten i «Daniel-saken» som ikke fant at det var gjort noen alvorlige feil.

Daniel (2) døde da han begynte å blø etter en mandeloperasjon.

– Hensynet til kollegialitet må – slik jeg ser det – alltid vike for hensynet til pasientene dersom feil gjøres. Ellers blir vi ikke bedre, sier Røise til Aftenposten.

Teknisk ukeblad:
Åtte kilometer kabler i Norges nye redningshelikopter

Det nærmer seg jomfruferd for AW101-redningshelikoptret. Byggingen startet 11. mai. Første flyging kan bli i mars 2016. De to første maskinene ankommer etter planen Sola lufthavn i april 2017.

Fædrelandsvennen:
Redningsskøyta kjørte på land - totalhavarerte

Redningsskøyte «Bill» fikk store skader etter å ha kjørt på land vest for Mandal. Båten holdt høy fart før grunnstøtingen. Båten skulle testes etter en motorreparasjon. Det varmindre personskade om bord.