Hopp til hovedinnhold


48-timers helgevakt til diskusjon i Buskerud

Økende oppdragsmengder og dermed tøffere turnus reiser spørsmål om lange helgevakter fører til redusert sikkerhet for personell og pasienter i Buskerud.

nattarbeidØkende oppdragsmengder og dermed tøffere turnus reiser spørsmål om lange helgevakter fører til redusert sikkerhet for personell og pasienter i Buskerud.

Les hele saken i Drammens Tidene: Jobber 48 timer i strekk

Mer om arbeidstid: Nattarbeid gir promillesymptomer

Les også: Sykdommer og helseplager forbundet med skift- og turnusarbeid

- Jeg har hørt om kolleger som har vært nede i kun fire timer søvn på 48 timer. Da er du virkelig sliten når du går av vakt mandag morgen, forteller Atle Holberg Frey, som er  foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, med hovedansvar for akuttmedisin og prehospitale tjenester ved Sykehuset Buskerud.

Men en spørreundersøkelse viser at et overveldende flertall ønsket døgnvakter og 48-timersvakter i helgene. 

I følge vernebestemmelsen skal det i løpet av 16 timer ha vært mer enn to timers hvile for at ikke ambulansen skal tas ut av drift. Da skal ambulansen tas ut av drift i minst fire timer, og det skrives avvik.

Dersom det kommer inn et haste- eller øyeblikkelig hjelp-oppdrag, noe som ikke er sjelden, må ambulansen likevel rykke ut.

– Ledelsen i klinikk for akuttmedisin og prehospitale tjenester er bekymret for den økte oppdragsmengden og de lange øktene. Derfor vil turnusen bli revurdert i nærmeste fremtid, i samarbeid med de tillitsvalgte, opplyser Atle Holberg Frey.