Hopp til hovedinnhold


Fire prosent av nyfødte trenger pustehjelp

Ny norsk studie viser at fire prosent av spedbarn fikk ventilering rett etter fødselen, enten med romluft eller oksygen, melder Dagens Medisin.
Studien inkluderer 1.507 nyfødte ved tre norske sykehus.
– Vi så at fire prosent av de nyfødte, 58 barn, fikk ventilasjonsstøtte. Først gir man romluft, dersom det ikke er tilstrekkelig kan man vurdere å gi oksygen, sier førsteforfatter Christiane Skåre ved Oslo Universitetssykehus.
Ventilering gjøres hyppigst hos premature og sjeldnere hos de som er født til termin. Studien er publisert i Neonatology.
God kvalitet
Skåre sier det er viktig å ha fokus på god kvalitet når barnet skal ha pustehjelp.
– Fire prosent er ganske mange barn, men likevel såpass få at ikke alle ansatte har bred erfaring med ventilering. Det er viktig å være forberedt i alle fødsler på at barnet kan trenge pustehjelp, man kan ikke vite på forhånd når det blir nødvendig, sier hun.
Oksygentilførsel
39 av disse barna fikk tilførsel av oksygen.
– Dette er en observasjonsstudie, og vi kan derfor ikke si i hvor stor grad ekstra tilførsel av oksygen var nødvendig, sier Skåre.
Romluft er førstevalget, ettersom tilførsel av oksygen kan føre til frigjøring av frie radikaler, som kan ha negative effekter på barnet.
Ikke pulsoksymeter på alle
Ifølge guidelines bør man bruke pulsoksymeter når barnet får oksygen, for å vurdere oksygennivået i blodet. Ni av barna ble ikke overvåket med pulsoksymeter.
Les mer om saken hos Dagens Medisin