Hopp til hovedinnhold
På med bilbeltet! Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
På med bilbeltet! Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons


27 døde fordi de ikke brukte bilbeltet

Likevel er det vanskelig å øke bruken ytterligere, ifølge ABC Nyheter.

I fjor omkom 106 personer i trafikkulykker i Norge. Hele 25 prosent av disse brukte ikke bilbelte da ulykken skjedde. Dette betyr at om alle hadde hatt beltet på, kunne 27 liv til vært reddet i 2017.

– Bilbeltebruken i Norge har økt jevnt og trutt, og nå er det rundt 96 prosent som bruker dette utrolig viktige sikkerhets-hjelpemiddelet, bekrefter Guro Ranes, trafikksikkerhetsdirektør i Statens vegvesen.

Bruker aldri belte

– Det er ingen tvil om at trepunkts bilbelte er en viktig livredder. Det er heller ikke noen diskusjon om at sikkerhetsbeltet hittil er det viktigste elementet for passiv sikring, fastslår hun overfor Broom.no.

– Siden 2005 har Vegvesenet analysert alle dødsulykker i norsk trafikk, og disse analysene bekrefter at hver fjerde person som omkom på norske veier i fjor ikke brukte bilbelte. Alle disse befant seg blant de rundt fire prosentene som aldri bruker belte, legger hun til.

Vanskelige å påvirke

– Er det mulig å øke beltebruken enda mer?

– Å komme særlig høyere enn vi er i dag, vil trolig være svært krevende. Det finnes en liten gruppe som helt bevisst velger å kjøre uten bilbelte. En del av disse vet vi også vil kjøre for fort, og en del vil kjøre i ruspåvirket stand – noen også med en kombinasjon av disse uheldige faktorene. Denne gruppen er det svært vanskelig å få påvirket til å endre atferd, sier Guro Ranes videre.

Les mer om saken hos ABC Nyheter