Utenriks
27 ambulansearbeidere mister jobben
Neste år skal alle ambulansearbeidere i Västernorrland erstattes med sykepleiere. Det gjør at 27 ambulansearbeidere kommer til å miste jobben. De får tilbud om videreutdanning for å beholde jobben, skriver Sveriges Radio.
Men Jan- Olov Lampinen, som er kommunalleder i landstingsseksjonen, er fremdeles kritisk.
– Vi synes det er unødvendig å kaste bort en så gedigen yrkeskompetanse som ambulansearbeiderne har, sier han.
I 2005 kom socialstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet) med en beslutning om at det må være minst én sykepleier i hver ambulanse. Men i landstinget Västernorrland har man bestemt at alle som jobber i ambulansene skal være sykepleiere fra september 2015.
Det har har gjort at 27 ambulansarbeidere mister jobben ettersom de ikke har tilstrekkelig kompetanse. De som vil kommer til å få muligheten til å utdanne seg.
– Vi har fått en så bra løsning som det kan bli, men vi har mistet tid. Det haster med å få dette løst. Dette skal jo være gjennomført i september 2015, sier Lars Norberg, ambulansesjef i landstinget.
Lars Norberg sier at dette gjøres for å forbedre ambulansetjenesten.
– Det skal jo være så høy kompetanse som mulig utenfor sykehuset og om man har to stykker som kan ta beslutninger, diskutere og som har den medisinske kunnskapen blir det annerledes enn om det bare er en.
Til tross for muligheten for etterutdanning er flere av ambulansearbeiderne skuffet. En av dem sier at han savner empati fra arbeidsgiverne.
– Det er ikke så lett å bare utdanne seg når man har barn og bor alene. Dessuten er det flere som snart går av med pensjon, det er vanskeligere for dem. Skal man begynne å pugge når man vet at man snart skal slutte?
Han sier at mange har jobbet siden 80-tallet.
- Vi har erfaring, vi kan dette yrket. Nå føles det som om vi ikke er verdt noenting.
Les hele saken hos Sveriges Radio