Hopp til hovedinnhold


25 år siden dødsulykken i Måbødalen

Den tragiske bussulykken i Eidfjord har merket de overlevende for livet, siterer Bergens Tidende NTB.
Forsker ved Uppsala-universitetet Filip Arnberg har i samarbeid med kollegene Per-Anders Rydelius og Tom Lundin nylig publisert forskning om de psykologiske langtidseffektene Måbødal-ulykken har hatt på de berørte.
− Det som er interessant, er at bussulykken på et vis har preget noen av dem som kom fra ulykken med livet i behold når de selv ble foreldre og fikk barn. For noen tok foreldrerollen fram igjen minnene på den måten at noen kunne bli mer urolige for barna sine og for sikkerheten deres, sier Arnberg til NTB.

Krasjet i fjellveggen

For 25 år siden, nærmere bestemt 15. august 1988, var en turbuss med svenske skolebarn fra Kvarnbacka skole i Stockholm-forstaden Kista og deres voksne ledere på vei til Shetland. På vei ned den bratte Måbødalen i Eidfjord mistet bussen bremsekraften. I et desperat forsøk på å redusere farten forsøkte bussjåføren å gire ned, men han lyktes ikke. Like etter krasjet bussen i stor fart i fjellveggen ved tunnelåpningen.
Det voldsomme sammenstøtet smadret hele bussens front og høyreside. 16 mennesker døde. Tolv av dem var barn. Bussulykken er regnet som er en av de dødeligste i Norge noensinne.

Dobbel byrde

Arnberg mener at det var de direkte involverte, det vil si personer som var om bord på bussen, som i størst grad opplever psykologiske ettervirkninger i dag. Han forteller at flere av dem opplever en slags dobbel byrde i etterkant av dødsulykken.
Les mer om saken hos Bergens Tidende